current views are: 14

9 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:15

Ανησυχίες για την εκλογή Τραμπ, προσδοκίες για την επίσκεψη Ομπάμα

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την επίδραση που μπορεί να έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ​ στα ελληνικά θέματα (κατά κύριο λόγο σε αυτό του χρέους) επιχείρησε η κυβέρνηση, απαντώντας μέσω κύκλων της.

Δημοσίευση 14:15’

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την επίδραση που μπορεί να έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ​ στα ελληνικά θέματα (κατά κύριο λόγο σε αυτό του χρέους) επιχείρησε η κυβέρνηση, απαντώντας μέσω κύκλων της.

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την επίδραση που μπορεί να έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στα ελληνικά θέματα (κατά κύριο λόγο σε αυτό του χρέους) επιχείρησε η κυβέρνηση, απαντώντας μέσω κύκλων της. Παρότι η απάντηση ήταν εξαιρετικά ισορροπημένη, δεν μπορεί, από την άλλη, να παραβλέψει κανείς ότι απαιτήθηκαν περί τις έξι ώρες (!) για την εκδήλωση της αντίδρασής της. Χρονικό διάστημα που εν πολλοίς αποτυπώνει και το… μούδιασμα. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι άλλο να υποστηρίξει κανείς ότι η κυβέρνηση (αλλά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα εν γένει) αιφνιδιάστηκε από το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα και άλλο να σπεύσει κανείς να προδικάσει την αποτυχία του ταξιδιού του Μπαράκ Ομπάμα. Γεγονός που, κατά την κυβέρνηση, έσπευσαν να κάνουν «γαλάζια» στελέχη. 

Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, «προκαλεί αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ, όπως η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Τσιάρας, να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση. Αντίθετα, και την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο ελληνικό χρέος, η ΝΔ σπεύδει να προτάξει τις μικροκομματικές της επιδιώξεις», είναι η μομφή που της απευθύνει θυμίζοντας ότι αντίστοιχη «απαράδεκτη» στάση είχε τηρήσει τις προάλλες και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ενώπιον ξένων επενδυτών.

Βεβαίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δηλώσει ότι «το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα».

Στη βασική αντίδραση για την εκλογή Τραμπ, η κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια». Εξάλλου, «η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο, πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση και χρέος και, δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα», θέμα για το οποίο «δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο».

«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά», αναγνωρίζει η ίδια πηγή της κυβέρνησης ενώ αναφέρεται και στον «προβληματισμό για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».


σχετικα αρθρα