Οι εκλογές στις ΗΠΑ εγγράφουν το προσφυγικό ως κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα, σε διεθνή κλίμακα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέδριο.

Ο κ. Βούτσης συνεχίζοντας ανέφερε:

Το είδαμε και στο Brexit, είδαμε μόλις χθες ότι για 2-3 ψήφους δεν πήραν τα 2/3 στην Ουγγρική Βουλή για να περάσει η νομοθεσία εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων και σήμερα έχουμε στ’ αυτιά μας τους θριαμβικούς τόνους από τις δηλώσεις της κ. Λεπέν, του κ. Φάρατζ και άλλων οι οποίοι εκπροσωπούν αυτή την επιθετική ατζέντα που, στις αρχές του 21ου αιώνα, εγγράφει αυτό το ζήτημα ως κεντρικό από κάθε άποψη, και για τη διαμόρφωση ιδεολογικοπολιτικών συσχετισμών αλλά και για τη διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών για την υπέρβαση της κρίσης -καθώς όλα αυτά προφανώς είναι εγγεγραμμένα πάνω στο πεδίο της κρίσης- όπως και για τη διαμόρφωση, την αναδιαμόρφωση ενδεχομένως, διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων γύρω από αυτά τα ζητήματα, πράγματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο και των εισηγήσεων και των συζητήσεων που θα γίνουν στο παρόν συνέδριο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο και από αυτή τη σκοπιά, πέραν αυτής καθαυτής της θεωρητικής προσέγγισης του ζητήματος.

Για προσφυγικό

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «δίχως την παύση των πολεμικών εχθροπραξιών και την επιστροφή σε ένα καθεστώς ομαλότητας, οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να εκλείψουν, αντιθέτως θα βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με την ανθρώπινη τραγωδία του αναγκαστικού εκπατρισμού ολόκληρων οικογενειών. Πρέπει όλοι μας, από όποιο μετερίζι βρισκόμαστε, θεσμικά και εθελοντικά, με τις πολιτισμικές και ιστορικές παρακαταθήκες μας, αλλά και με τη συνδρομή της επιστημονικής μελέτης και έρευνας, να συνενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και όπου γης, για την επικράτηση της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

«Η διεθνής κοινότητα και η Δύση, αντί να προχωρούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή σε ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης, δίνουν τη γνωστή βοήθεια: σάντουιτς και νερά, εδώ και χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.