current views are: 8

9 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:28

Πώς υποδέχθηκαν τη νίκη του Τραμπ τα ελληνικά κόμματα

Με συγχαρητήρια προς τον Ντόναλντ Τραμπ, προβληματισμό αλλά και αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ υποδέχθηκαν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Δημοσίευση 18:28’

Με συγχαρητήρια προς τον Ντόναλντ Τραμπ, προβληματισμό αλλά και αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ υποδέχθηκαν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Με συγχαρητήρια προς τον Ντόναλντ Τραμπ, προβληματισμό αλλά και αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ υποδέχθηκαν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία, βασισμένη στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας».

Σε αυτήν επισημαίνει ακόμη πως «έχει την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των Εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου».

Κάπως μουδιασμένη υποδέχθηκε το αποτέλεσμα η κυβέρνηση αν και όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογή Τραμπ «η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα».

«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά», προσθέτει η ίδια πηγή της κυβέρνησης και υπογραμμίζει: «Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Παράλληλα τονίζει ότι ο ερχομός του νυν Αμερικανού προέδρου είναι «τεράστιας σημασίας».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα είναι σεβαστό». Όπως εκτίμησε, μιλώντας με επιχειρηματίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Χανίων, «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα». Την ίδια θέση εξέφραζαν από νωρίς σήμερα πηγές της ΝΔ ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε μέσω Twitter το αποτέλεσμα με το τραγούδι «It’s the end of the world as we know it», συμπληρώνοντας «Σκέψη. Περισυλλογή. Δράση».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης περιέγραψε την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ με τη λέξη σοκ, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αποτελέσει εμπόδιο στα μεγάλα ελληνικά θέματα.

«Η εκλογή του κ Τραμπ αποτέλεσε ένα σοκ κι αυτό, γιατί συστηματικά καλλιεργούσε το φόβο και το διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 και σημείωσε: «Εύχομαι οι πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αποτελέσουν εμπόδιο για τις εξελίξεις και τα μεγάλα θέματα της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και η χώρα μας είναι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή κι επομένως η λογική της Εθνικής Συνεννόησης είναι απαραίτητη».

Με μια…παλιά ινδιάνικη παροιμία σχολίασε το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταϊζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία», έγραψε στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά του στον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μέσω του λογαριασμού στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. ​Ο κ. Καμμένος τόνισε ταυτόχρονα την σημαντική, όπως χαρακτήρισε, θέση του ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την χώρα μας.

«Η συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ είναι ισχυρή. Αναμένουμε από τον πρόεδρο Τραμπ να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής γιατί στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Την καλούμε επίσης να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι γνωστή: η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα αλλά ευκαιρίες για ανάπτυξη», επισήμανε από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε ακόμη ότι: «Ευχόμαστε ολόψυχα με την υπεύθυνη στάση σας να διαψεύσετε όσους παρουσίασαν στρεβλή και απρόβλεπτη την εικόνα σας καθ΄ όλη  την προεκλογική περίοδο».

Ως «θετική» αξιολογεί η Χρυσή Αυγή την νίκη του Τραμπ χαρακτηρίζοντας την ως «μια νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος πρόσθεσε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικές περιόδου ο Ντόναλντ Τραμπ λυντσαρίστηκε κυριολεκτικά από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, καθώς βέβαια και από τους εγχώριους ολιγάρχες».

 

 

 

 


σχετικα αρθρα