Μπορεί η παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και οι πολιτικοί σε όλα τα μήκη και πλάτη να επιχειρούν ακόμη να αναγνώσουν τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, όμως στην εσωτερική πολιτική σκηνή περιθώρια για αναλύσεις μάλλον δεν υπάρχουν.

Και ναι μεν το χθεσινό 24ώρο να καλύφθηκε από την ηχηρή νίκη Τραμπ, ωστόσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται σήμερα να διασταυρώσουν, εκ νέου, τα ξίφη τους, με αντικείμενο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει αιχμηρές ανακοινώσεις και το βράδυ της Τρίτης ενώ η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναμένεται να αποτελέσει το θέατρο των συγκρούσεων.

Πριν από τη Διάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί το συντονιστικό της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει το κόμμα και να αποφευχθούν παραφωνίες.

Η ένταση από την απόφαση του ΣτΕ έχει, λόγω παρέλευσης χρόνου, εκτονωθεί ενώ οι παρασκηνιακές συναντήσεις που πραγματοποιεί με ιδιοκτήτες καναλιών ο Νίκος Παππάς φέρεται να επαναφέρουν ένα, σχετικώς, ήπιο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ.

Επισήμως, η Ν.Δ. έχει σκληρύνει τη στάση της καθώς έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ που θα είναι υποχείριο της κυβέρνησης ενώ επιμένει στην πλήρη κατάργηση, και όχι απλώς την αναστολή, του νόμου Παππά. Ως προς την Προεδρία του Συμβουλίου έχει προτείνει τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνο, πρόταση μάλιστα που, όπως δήλωσε, θα στηρίξει και ο Βασίλης Λεβέντης.

Βεβαίως, οι συσχετισμοί στη Διάσκεψη δεν αλλάζουν, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αμφισβητείται. Το ερώτημα, συνεπώς, που θα κληθεί να απαντήσει το γαλάζιο Συντονιστικό, στο οποίο συμμετέχουν και δύο εκ των τεσσάρων γαλάζιων της Διάσκεψης (Κακλαμάνης, Δένδιας) αφορά στη στάση που κρατήσει η Ν.Δ.

Εάν δηλαδή θα μετακινηθεί από το «παρών» της προηγούμενης συνεδρίασης και προς τα που.

Στην Πειραιώς υπήρξαν εισηγήσεις ακόμη και να πει «όχι» η Ν.Δ., την ίδια στιγμή όμως που ένας σημαντικός αριθμός στελεχών, μεταξύ αυτών και μέλη της ηγετικής ομάδας, αναγνωρίζουν ότι η κλιμάκωση εκ μέρους της Ν.Δ. θα έχει ως συνέπεια να κατηγορηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για αδιαλλαξία.

Στο παρασκήνιο διακινούνται σενάρια ότι η Ν.Δ. θα ζητήσει να ορίσει η αντιπολίτευση τα 5 από τα 9 μέλη του Συμβουλίου, κάτι όμως που μοιάζει δύσκολο να αποδεχθεί η κυβέρνηση. Αντιστοίχως, κατατίθενται και απόψεις υπέρ της λήξης της εκκρεμότητας, προκειμένου η Ν.Δ. να εξασφαλίσει το πολιτικό κέρδος από τη μέχρι σήμερα στάσης της.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι επαφές μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή. Θα μπορούσε, ενδεικτικά, να υπάρξει κοινή πρόταση των τριών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ώστε στο ΕΣΡ να μετέχουν πλην του κ. Κουτρομάνου και οι Γ. Σωτηρέλης και Μιχ. Σταθόπουλος, βγάζοντας εκτός τα κομματικά στελέχη που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά με άγνωστα τα περιθώρια ελιγμών και υποχωρήσεων που έχει, κινείται και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ενδεχόμενο ενός νέου αδιεξόδου δεν μπορούσε να αποκλειστεί. Γι αυτό, άλλωστε, η κυβερνητική πλευρά διεμήνυε την πρόθεσή της να συγκαλέσει εκ νέου τη Διάσκεψη, την προσεχή Δευτέρα, ως ύστατη κίνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρείται μονόδρομος για την πλειοψηφία η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ως προς τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειδική πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα.