current views are: 8

10 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:41

Ο Βούτσης προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Κουτρομάνο – Η ΝΔ ζητά και δέσμευση του προέδρου της Βουλής για τις άδειες

Νέα προσπάθεια για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, η έκτη κατά σειρά, αναμένεται να καταβληθεί σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας άρχισε, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Η δήλωση του Νίκου Παππά ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα είναι προϊόν συναινέσεων προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση ενώ και η υποδοχή αυτής από τη ΝΔ αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια συναίνεσης την τελευταία στιγμή.

Δημοσίευση 11:41’

Νέα προσπάθεια για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, η έκτη κατά σειρά, αναμένεται να καταβληθεί σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας άρχισε, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Η δήλωση του Νίκου Παππά ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα είναι προϊόν συναινέσεων προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση ενώ και η υποδοχή αυτής από τη ΝΔ αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια συναίνεσης την τελευταία στιγμή.

Νέα προσπάθεια για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, η έκτη κατά σειρά, αναμένεται να καταβληθεί σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας άρχισε, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Η δήλωση του Νίκου Παππά ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα είναι προϊόν συναινέσεων προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση ενώ και η υποδοχή αυτής από τη ΝΔ αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια συναίνεσης την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Θανάση Κουτρομάνο και για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη. 

Αντιδρώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής ρητή δέσμευση για το ότι θα μεταφερθεί στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για τον αριθμό των αδειών. 

Παππάς: Προϊόν συναινέσεων ο αριθμός των αδειών  

Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς διαμήνυσε ουσιαστικά πως ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν από το ΕΣΡ θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όσο και μεταξύ της ανεξάρτητης αρχής, όποτε αυτή συγκροτηθεί.

Το ΕΣΡ είναι πλέον «αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» επεσήμανε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε:

Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση» κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται, πως στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν ικανοποιείται μόνο με συμφωνία στο πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ, αλλά δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί τη συγκρότηση ενός Ραδιοτηλεοπτικού που θα είναι υποχείριο της κυβέρνησης ενώ επιμένει στην πλήρη κατάργηση, και όχι απλώς την αναστολή, του νόμου Παππά.

Οι προϋποθέσεις της ΝΔ για συναίνεση

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νικόλαος Δένδιας δήλωσαν χθες ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ. και εργάζεται γι’ αυτό εντός του Συνταγματικού πλαισίου και έθεσαν τρεις όρους για τη συγκρότηση του ΕΣΡ:

1. «Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ».

2.«Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία».

3.«Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε χθες τη στάση της ΝΔ: «έγινε σαφές από τη συνέντευξη της ΝΔ για το ΕΣΡ, πως αν και «απορούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ”, υιοθετούν ουσιαστικά τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Τους αναγκάζουμε τόσο αυτούς, όσο και τους ΣΥΡΙΖΑ./ΑΝΕΛ, σε αναδίπλωση.

Σημαντικό είναι και το ζήτημα, πως ενώ δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις του κ. Παππά, δείχνουν εμπιστοσύνη στο alter ego του, τον κ. Τσίπρα!!! Αν δεν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, μάλλον έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και «βλέπουν» διαφορές Παππά-Τσίπρα.

Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ.Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ.

Το Ποτάμι

Από την πλευρά του, το Ποτάμι μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ επιμένει στην πρόταση που έχει διατυπώσει για το ΕΣΡ, αλλά τόνισε πως θα στηρίξει μία πιθανή άλλη πρόταση του προέδρου της Βουλής που θα έχει και τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης τονίζει πως δεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης για το ΕΣΡ τον αριθμό «4» για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Η Ένωση Κεντρώων

«Κάνουμε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο Παππά και να έρθει σε συμφωνία με τη ΝΔ για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Διαφορετικά, η νέα διάσκεψη των προέδρων που προγραμματίζεται για την Πέμπτη δεν έχει κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί. Το Σύνταγμα αξιώνει 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Μια φορά, ας υποχωρήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση. Δεν είναι ήττα της, όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι της να το θεωρούν. Η συναίνεση ακόμη και όταν δεν συμφέρει κάποιον συνιστά πρόοδο για τη χώρα και προοιωνίζει ότι το πολιτικό σύστημα αίρεται στο ύψος των ευθυνών του. Στο νέο ΕΣΡ να δοθούν εντολές μέσα σε ένα δίμηνο να έχει κάνει την προκήρυξη των αδειών εθνικής εμβέλειας, συμφωνημένου του κόστους ανά άδεια και των προϋποθέσεων που οφείλει να εκπληρώνει κάθε αδειούχος σταθμός» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

 


σχετικα αρθρα