Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση για τα ασφαλιστικά ταμεία η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο αλλά και τα ευρήματα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της «τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία για τον μήνα Αύγουστο (κατ’εξοχήν μήνα έντασης απασχόλησης) και του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον μήνα Οκτώβριο επαληθεύουν τις μελέτες της ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ότι με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών η χώρα μετατρέπεται βίαια και σταθερά σε εργατικό «Ελ Ντοράντο», σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων!»

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι τα ευρήματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016 είναι άκρως αποκαλυπτικά, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικά, για το μέλλον της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερο ανησυχητικά, προσθέτει, είναι τα στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο 2016 όπου σε σύνολο 185.895 προσλήψεων, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 71.238 (ποσοστό 38,32%), οι θέσεις μερικής απασχόλησης σε 86.515 (ποσοστό 46,54%) και οι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας σε 28.142 (ποσοστό 15,14%).

«Παρόμοιο ποσοστό εκτόξευσης στο 61,8% δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ!!  Σημειώνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2016) το ποσοστό μερικής απασχόλησης βρισκόταν στο 61,1%!», σχολιάζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Έτσι, υπογραμμίζει, «η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι μείωσε την ανεργία κατά 3 μονάδες περίπου από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, τα Ταμεία όμως θα χάσουν, μόνο για το 2016, 1 δις € περίπου από τις μειωμένες εισφορές λόγω των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης».

Ανησυχητικά είναι επίσης και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μετά από οριακή μείωση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, για πρώτη φορά έχουμε αύξηση τον μήνα Αύγουστο στο 23,4%, από 23,3% τον μήνα Ιούλιο!

Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!

Εάν στα μεγέθη αυτά προσθέσουμε και τις δραματικές απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 4 δις € περίπου ετησίως, από τις μειωμένες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, αφού για κάθε μία μονάδα μείωσης της απασχόλησης τα Ταμεία υφίστανται απώλειες 320 εκατ. € περίπου ανά έτος, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο ζοφερό είναι το μέλλον των συντάξεων  στην πολύπαθη πατρίδα μας!

Τα στοιχεία αυτά, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, «καταρρίπτουν και τις θεωρίες που εσχάτως αναπτύσσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διάφορα εργοδοτικά Ινστιτούτα αλλά και επιστήμονες Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων Κοινωνικών Φορέων(!), ότι δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόνα …ανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις».

Συνεπώς, κυρίως λόγω της μεγάλης και μόνιμης ανεργίας και της ανησυχητικής εκτόξευσης της φτηνής (ευέλικτης) απασχόλησης, το μέλλον για τις ελληνικές συντάξεις είναι αβέβαιο με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου! Είμαστε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο για τον λαό και τη χώρα μας!, επισημαίνει.