Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις τελικά ο στόχος επετεύχθη, βγαίνοντας λευκός καπνός από την αποψινή συνεδρίαση.

Η συγκρότηση του ΕΣΡ πλέον είναι γεγονός και σύσσωμα τα κόμματα έσπευσαν να σχολιάσουν την πολυσυζητημένη σύνθεση του ΕΣΡ.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε στο ΕΣΡ «μετά τη γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης», εκτιμώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα».

«Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.

Μέσω ανακοίνωσης του το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης κάνοντας λόγο για ήττα ενός μακροχρόνιου καθεστώτος ανομίας και ασυδοσίας, «καλωσορίζοντας» παράλληλα τη ΝΔ στο δρόμο της λογικής όπως το ίδιο αναφέρει:

«Η σημερινή, έκτη προσπάθεια για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ευοδώθηκε.  Σήμερα ηττήθηκε το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας, που κράτησε 27 χρόνια, και το οποίο οφείλει να τερματιστεί άμεσα. Ηττήθηκαν οι καναλάρχες, που οφείλουν, επιτέλους, να πληρώσουν αντίτιμο για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων.

Η ΝΔ, συμμορφώθηκε, επιτέλους, με τη συνταγματική επιταγή.

Επειδή όμως οι παλινωδίες της δεν έχουν τέλος, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε κάποιες:

1.Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε, πια, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα, κι ότι είναι απαραίτητη η αδειοδότησή τους.

2.Αποδέχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.

3.Αποδέχθηκε ότι οι επόμενες κινήσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνουν με βάση τον νόμο 4339/2015.

Δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τη ΝΔ στον δρόμο της λογικής και της νομιμότητας.»

ΝΔ: Η ΝΔ, έλαβε τις θεσμικές διαβεβαιώσεις που ζήτησε ώστε να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ

«Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απόψε» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας μετά την συγκρότηση του ΕΣΡ δίνοντας τα εύσημα στον πρόεδρο της Βουλής για τον ρόλο του « όχι μόνον έδωσε στη ΝΔ τις θεσμικές διαβεβαιώσεις, που θέλαμε ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επανέλθουμε στο καθεστώς των τεσσάρων αδειών, αλλά και υπέβαλε μια πρόταση συνθετική, που μπόρεσε να επιλύσει το μείζον θέμα το οποίο απασχολούσε όλους, να υπάρχουν δηλαδή εννέα ικανά άτομα που να μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

ΠΑΣΟΚ: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ταυτίστηκαν απόψε με όσα προτείνουμε εδώ και 14 μήνες

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα της αποψινής Διάσκεψης των Προέδρων τόνισε:

«Επιτέλους, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της ΝΔ, υπήρχε ταύτιση με αυτό που προτείνουμε εμείς περίπου δεκατέσσερις μήνες τώρα. Η χώρα, απέκτησε ΕΣΡ και την σχετική ηρεμία, να δει τα προβλήματά της για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δώσαμε αγώνα δεκατέσσερις μήνες - πολλές φορές προπηλακιζόμενοι κι έχω πολύ αρνητικές εμπειρίες από αυτό - αλλά η τελική δικαίωση για μένα είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση και για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια μεγάλη νίκη».

Ποτάμι: Έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες

Στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής. Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα» ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών. Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από το Φεβρουάριο του '15.

Ένωση Κεντρώων: 'Νομή λαφύρων μεταξύ των κομμάτων, οι θέσεις του ΕΣΡ"

Για διανομή των θέσεων του ΕΣΡ ως λάφυρα μεταξύ των κομμάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "Και ενώ η Ένωση Κεντρώων πρότεινε συναίνεση τα άλλα κόμματα διέπραξαν συναλλαγή και νομή λαφύρων".

Σημειώνεται ακόμη πως " Η μεν ΝΔ ενώ ζητούσε να καταργηθεί ο νόμος Παππά, έκανε πίσω και αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την δωδεκάτη ώρα διαπραγματευόταν με την ΝΔ μοιράζοντας θέσεις του ΕΣΡ. Δυο άλλα κόμματα πήραν μια θέση έκαστο, η Ένωση Κεντρώων πρότεινε μάχιμο δημοσιογράφο που δεν είχε εξαρτήσεις και γνωρίζει άριστα τον χώρο των καναλιών, αλλά το σύστημα δεν είχε προφανώς θέση για άνθρωπο με ικανότητες και ανιδιοτέλεια".

Γι΄αυτούς τους λόγους, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το κόμμα ψήφισε "παρόν". Και καταλήγει " Ευχόμαστε στο νέο ΕΣΡ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του".