Μία σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή νίκη κατήγαγε η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του «νόμου Παππά».

Στο «chicken game» με την κυβέρνηση για το ποιός θα υποχωρήσει πρώτος από τις θέσεις που είχαν λάβει κατά την προηγούμενη διάσκεψη, η αξιωματική αντιπολίτευση επικράτησε καταφέρνοντας αφενός την πλήρη πολιτική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης (χθες αποσύρθηκε και ο αριθμός των τεσσάρων αδειών που παρέμενε ως τελική καταφυγή του ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου δε τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ που μοιάζει να κινείται πέραν από τους φόβους που διατύπωνε η Πειραιώς ότι, δηλαδή, θα ήταν υποχείριο της κυβέρνησης.

Σε πρώτη ανάγνωση, η Ν.Δ. εμφανίζεται απόλυτος κυρίαρχος καθώς μέχρι και η εισήγησή της για τον επικεφαλής του Συμβουλίου, ο αρεοπαγίτης Αθ. Κουτρουμάνος, έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι «μέτρησε καλά τα χαρτιά του αντιπάλου» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού του κόμματος λίγες ώρες πριν τη χθεσινή διάσκεψη των Προέδρων, υπήρχαν έντονες αμφιβολίες για τη στάση της πλειοψηφίας και την πρόταση που θα κατέθετε, στο σύνολό της, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης. Μάλιστα, η Ν.Δ., όπως φάνηκε και από την σχετική αναφορά του κ. Νικ. Κακλαμάνη, είχε προετοιμαστεί να αποδεχτεί και τον κ. Μιχ. Σταθόπουλο ως επικεφαλής του ΕΣΡ.

Κι αυτό διότι, στην πραγματικότητα, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μία πολιτική και επικοινωνιακή διελκυστίνδα για το ποιός θα χρεωθεί τη μη συγκρότηση του Συμβουλίου, εξ ου και σειρά γαλάζιων επεσήμαναν στο χθεσινό Συντονιστικό τον κίνδυνο η Ν.Δ. να κατηγορηθεί για αδιαλλαξία και, τελικά, να χάσει όσα κέρδισε από την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα πράγματα απλοποιήθηκαν όχι μόνον εξαιτίας της επιλογής Κουτρομάνου αλλά και της απόσυρσης, διαδοχικά, στελεχών που θεωρούνταν ως απολύτως ταυτισμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι κ. Μουλόπουλος και Κουφόπουλος, εξέλιξη που τελικά προκάλεσε την γκρίνια βουλευτών της πλειοψηφίας που θεώρησαν εντελώς υποχωρητική την κυβερνητική στάση.

Η Νέα Δημοκρατία (μέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα του ΕΣΡ με την διαδικασία αδειοδότησης) καρπώνεται την επιτυχία και βάζει, πλέον, στο επίκεντρο της κριτικής της την οικονομία.

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και οι πιθανές κινήσεις του Πρωθυπουργού συζητήθηκαν, επίσης, δια μακρόν στο Συντονιστικό, όπως επίσης και τα ανοικτά μέτωπα στα κόκκινα δάνεια αλλά και στις διοικήσεις των τραπεζών. Στη Ν.Δ. εκφράζεται προβληματισμός για την ανοικτή αντιπαράθεση με το ΤΧΣ σχετικά με τη διοίκηση της Εθνικής, με τις ευθύνες βέβαια να μην αποδίδονται μόνον στην ελληνική πλευρά.

Από εκεί και πέρα, η εκτίμηση των γαλάζιων είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να εξασφαλίσει κάτι σχετικά με το χρέος. Το εύρος της παρέμβασης στο ζήτημα του χρέους θα κρίνει τελικά και το προσδόκιμο επιβίωσης της κυβέρνησης, λένε στη Ν.Δ. προσθέτοντας πάντως ότι αυτό, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μεγάλο.