current views are: 9

11 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:01

Αλήθειες και μύθοι για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Οι επικοινωνιακές προσδοκίες στις οποίες είχε επενδύσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Ομπάμα «μαράθηκαν» από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Δημοσίευση 06:01’

Οι επικοινωνιακές προσδοκίες στις οποίες είχε επενδύσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Ομπάμα «μαράθηκαν» από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι επικοινωνιακές προσδοκίες στις οποίες είχε επενδύσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Ομπάμα «μαράθηκαν» από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.Ο νυν αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να δεσμεύσει πλέον το διάδοχό του και ο κ. Τραμπ δεν έχει ακόμα διαμορφώσει σταθερή πολιτική για τα Ευρωπαϊκά ζητήματα, παρά την αίσθηση που δημιούργησαν όσα δυσάρεστα είπε προεκλογικά για το Ελληνικό χρέος.

Είναι λοιπόν «αδιάφορη» η έλευση του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα; Κάθε άλλο, αρκεί να την δούμε ρεαλιστικά και αναδείξουμε τους σημαντικούς πολιτικούς συμβολισμούς της. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα ένα – ένα:

  • Η προηγούμενη κυβερνητική ρητορεία για «παρέμβαση Ομπάμα» προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος ήταν έτσι και αλλιώς άστοχη, άνευ ουσίας και για εσωτερική χρήση. Πρόκειται για μια αυτοφορτιζόμενη ψευδαίσθηση του Μαξίμου που αξιοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους. Το Ελληνικό χρέος αφορά την Ελλάδα, τα κράτη που την έχουν δανείσει και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αφορά και το ΔΝΤ σε περίπτωση που εμπλακεί τελικά με πολύ λίγα χρήματα, υψηλά επιτόκια και απαιτήσεις ισχυρών νέων δεσμεύσεων.
  • Η Ουάσινγκτoν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, που τη θεωρεί παραδοσιακά καλό σύμμαχό της και ουσιώδη παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή – στην οποία θεωρεί πως έχει ζωτικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος επιθυμεί η Ελλάδα να είναι πλήρως ενταγμένη στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, να είναι σταθερό και ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και να συμβάλει με την παρουσία της σε μια σταθερή, γεωπολιτικά ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη (άρα να μην την αποσταθεροποιεί). Έτσι, έχει ισχυρό ενδιαφέρον να πάνε «καλά τα πράγματα» στο παρόν Ελληνικό πρόβλημα. Αλλά δεν έχει ρόλο σε αυτό το θέμα. Την τράπουλα τη μοιράζουν αυτοί που δίνουν το χρήμα. Οι ΗΠΑ, λόγω ειδικού βάρους στην Ευρωπαϊκή άμυνα, είναι καλός αγωγός επικοινωνίας των Ελληνικών συμφερόντων στη φάση αυτή. Ποτέ όμως δεν μας είπαν ότι «θα πιέσουν» τους Ευρωπαίους. Αντίθετα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το αρνήθηκε. Δεν μπορούν να το κάνουν πρακτικά. Η συμβολή τους είναι παραινέσεις «φιλικού χαρακτήρα» προς την Αθήνα και τους δανειστές της.
  • Συνεπώς ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έχει να συνεισφέρει, πέραν τούτων, στην Ελληνική διαπραγμάτευση για το χρέος. Και αν ήθελε να πεί «μια κουβέντα παραπάνω», οι αρνητικές ή ομιχλώδεις, για την ώρα, απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα δεν του το επιτρέπουν.
  • Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα (όταν μάλιστα δεν θα επισκεφθεί παράλληλα και την Τουρκία) είναι όμως σημαντική. Για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για την προώθηση των Ελληνικών και Κυπριακών απόψεων στο Κυπριακό και για την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας σε μια μακρά περίοδο αρνητικών μηνυμάτων  για την Ελλάδα. Και επίσης έχει ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι ο πλανητάρχης θα απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο από την Πνύκα, μιλώντας για τη Δημοκρατία και τις πανανθρώπινες αξίες που έχουν κοιτίδα τους την Ελλάδα.

Με αυτά ως δεδομένα, η Ελλάδα οφείλει να καλωσορίσει τον Αμερικανό πρόεδρο και να εκμεταλευτεί διεθνοπολιτικά και επικοινωνιακά την εδώ παρουσία του. Η Ελλάδα. Όχι οι σπεκουλαδόροι της εγχώριας προπαγάνδας.


σχετικα αρθρα