Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα, από την Πέμπτη όμως θα έχει να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στα «δικά μας» με την ευρύτερη έννοια. Είτε αυτά αφορούν την εξωτερική πολιτική είτε την οικονομία.  

Ξεκινώντας από το τελευταίο, η Αθήνα καλείται να απαντήσει εν πρώτοις σε ένα γρίφο: το αιφνιδιασμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα Βερολίνο θέλει τελικώς τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. (και μετά τη νίκη Τραμπ εννοείται);  Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεδομένου του δόγματος (οικονομικού) απομονωτισμού του Ντόναλντ Τραμπ, πόσο μεγάλη επιθυμία θα έχει στο εξής η Ουάσινγκτον να αναμιχθεί σε θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, πόσο μάλλον της ελληνικής ειδικότερα; Ενώ αν πάμε και σε επίπεδο προσώπων, κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανησυχούν  ότι συνομιλητές σαν τον υπουργό Τζακ Λιου δύσκολα θα ξαναβρούν...

Στην εξωτερική πολιτική, ξεκινάμε από το γνωστό ερώτημα: κατά πόσο ένας άνθρωπος (ακόμη και αν είναι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α!) μπορεί να επηρεάσει την παγιωμένη, σταθερή εξωτερική πολιτική της μεγάλης αυτής χώρας. Στη συνέχεια, το δεύτερο που ίσως πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα διαρκέσει αυτό το νέο, ιδιότυπο αμερικανο-ρωσικό... ειδύλλιο (Τραμπ –Πούτιν) και πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την ανοιχτή «πληγή» της Συρίας. Το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επικοινωνίες του νέου «πλανητάρχη» ήταν με τον Τ. Ερντογάν είναι, επίσης, μια ψηφίδα στο νέο παζλ.

Και για το τέλος, ελληνο-τουρκικά και Κυπριακό, σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν από την πολιτική αλλαγή στην Ουάσινγκτον; Αν και η πρώτη απάντηση θα ήταν «ελάχιστα», μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιος θα ορισθεί νέος υπουργός Εξωτερικών.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Αθήνα είχε ποντάρει στη νίκη Κλίντον, ενώ είχαν διαμορφωθεί και οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας, ένας από τους οποίους είναι και ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στην πολιτική όμως οφείλεις να προσαρμόζεσαι στην πραγματικότητα. Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα.