Στις 2 το μεσημέρι κορυφώνεται η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής. Με τους Ευρωπαϊους αξιωματούχους να προειδοποιούν πως εάν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, η χώρα θα οδηγηθεί στη πτώχευση, φαίνεται πως η συναίνεση από τους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ μοιάζει μονόδρομος. «Ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο με το μαχαίρι στο κρόταφο όχι με το πιστόλι», καθώς «δεν είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων. Παράλληλα, απέκλεισε «το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι «απών από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» και έχει έναν εντυπωσιακά συμβατικό λόγο, οικοδομημένο στην παραδοσιακή ξεπερασμένη αντίληψη ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση.

Πιέζουν Ε.Ε και ΔΝΤ

Ως νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ η Λανγκάρντ απηύθυνε έκκληση υπέρ της «εθνικής πολιτικής συνεννόησης» στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας, που η κυβέρνηση προτείνει ευρισκόμενη κάτω απ την πίεση του ΔΝΤ και της ΕΕ.

«Αν αυτό το βράδυ έχω να στλείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιάς χώρας», επισήμανε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοσέ Μπαρόζο απηύθυναν με τη σειρά τους έκκληση για την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προς την ελληνική πολιτική ηγεσία και ειδικότερα προς τους Έλληνες βουλευτές, υπογραμμίζοντας πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει» και ότι όσοι παραπλανητικώς ισχυρίζονται πως υπάρχει, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις ενδεχόμενες «ολέθριες συνέπειες».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


«Καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός, γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του «κατάφερε και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα».

Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ληφθεί. Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας "θα κριθεί στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στον τόπο δουλειάς γενικότερα, στο χωράφι και στη γειτονιά με τα μικρομάγαζα".

Την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή επί του Μεσοπρόθεσμου.

«Εμείς λέμε, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά είναι πιο επωφελές να προχωρήσουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, παρά να χρεωθούμε το δεύτερο Μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία. Όσοι λένε πως δεν θέλουν ούτε την αναδιάρθρωση ούτε το μεσοπρόθεσμο κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώστε τη μόνη διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν στο μεσοπρόθεσμο κατά συνείδηση, σύμφωνα με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος
«Τα μέτρα που προωθούνται με το μεσοπρόθεσμο δεν αναστρέφουν την ύφεση. Η ύφεση θα βαθύνει. Ταυτόχρονα δεν διαμορφώνει συνθήκες στοιχειώδους εκκίνησης μια αναπτυξιακής, μιας παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης.

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών» Γιάννης Δημαράς.
TAGS