Την ανάγκη εθνικής ενότητας, γιατί "κάθε διχασμός είναι μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλο, ο οποίος έκανε αναφορά στον εμφύλιο πόλεμο και τις συνέπειές του, κατά την ομιλία του στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση για την 104η επέτειο από την απελεύθερωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων, στην πλατεία των Μακεδονομάχων.

"Η σημερινή επέτειος" είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, "μας εμπνέει το διαχρονικό δίδαγμα αλλά και αποστομωτική απάντηση στους κιβδηλοποιούς και παραχαράκτες της ιστορίας, όπως το είχε διατυπώσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Γιορτάζουμε σήμερα την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην τελική ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στη φυσική της ιστορική κοιτίδα, στον εθνικό μας κορμό, στην εθνική μας κοιτίδα. Είχε προηγηθεί ο ένδοξος Μακεδονικός Αγώνας και το έπος της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με ηγέτη τον Παύλο Μελά και μαζί του πολλούς καστοριανούς αγωνιστές".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον αδελφό της συζύγου του, Σίσσης Παυλοπούλου, τον έφεδρο ανθυπολογαχό Βλάσιο Πελτσενή, ο οποίος υπηρετούσε στην Καστοριά στον εμφύλιο πόλεμο, σκοτώθηκε και ετάφη εκεί, και υπογράμμισε: "Αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει ποτέ να τα ξαναζήσουμε, ενωμένοι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσια της πατρίδας μας. Κάθε διχασμός είναι μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας".