«Αυτοκτονία» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στους Financial Times το ενδεχόμενο καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. «Η καταψήφιση του πακέτου μέτρων θα συνιστούσε έγκλημα – η χώρα θα ψήφιζε υπέρ της αυτοκτονίας της», είναι η χαρακτηριστική θέση του κ. Προβόπουλου. Παράλληλα, πάντως υποστηρίζει ότι το τετραετές πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στις αυξήσεις φόρων και δε στηρίζεται αρκετά στις περικοπές δαπανών.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ψηφοφορία αυτοκτονίας για την λιτότητα» (Greece faces ‘suicide’ vote on austerity) αναφέρεται στη δριμύτατη προειδοποίηση του κ. Προβόπουλου, υποστηρίζοντας ότι καταδεικνύει το πόσα πολλά διακυβεύονται ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «κινείται στην κόψη του ξυραφιού».

Με δηλώσεις του στους Financial Times, ο κ. Προβόπουλος, εξέφρασε τον φόβο ότι η ελληνική οικονομική κρίση υποβαθμίστηκε από τους πολιτικούς τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ η χώρα όδευε προς μια πιθανή χρεοκοπία.

«Ποτέ πραγματικά δεν είχαμε διάλογο σε αυτή την χώρα για το τι έφταιξε. Στην Πορτογαλία η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν δύο δύσκολα χρόνια. Εδώ δεν ακούσαμε τέτοιες συζητήσεις. Αν οι βουλευτές ψηφίσουν κατά του πακέτου, θα είναι έγκλημα. Η χώρα θα ψηφίσει την αυτοκτονία της», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην οικονομική εφημερίδα.

Μάλιστα, οι Financial Times αναφέρονται στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η Ευρωζώνη δεν έχει διαθέσιμο ένα «Plan B» στην περίπτωση που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου ότι η επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ από το διεθνές πακέτο διάσωσης δεν θα εκταμιευτεί αν δεν υποστηρίξει η Βουλή τα νέα μέτρα.Πηγή: in.gr - Skai