Στο θέμα του χρέους, αλλά και την ανάγκη να προωθηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα σταθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς ανέφερε πως ο Ομπάμα θα τονίζει πως «το χρέος δεν είναι βιώσιμο» και πως αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί. «Ο Πρόεδρος Ομπαμα ήθελε χρονιά να επισκεφτεί την Ελλάδα, αναγνωρίζει θυσίες ελληνικού λαού, με την επίσκεψη στέλνει μήνυμα στήριξης» ανέφερε επίσης.

Ταυτόχρονα, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, θα τονίζει πως υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους

Στο θέμα του χρέους πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό απολύτως κρίσιμο για την επιστροφή της βιωσιμότητας στην ελληνική οικονομία. Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο κ. κ.Ρόουντς εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών, υπό δύο όρους:

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφενός, τη συμφωνία των θεσμών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφετέρου.

Από την Αθήνα τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του (εκτός αμερικανικής επικράτειας). Σύμφωνα με τον κ. Ρόουντς, η ομιλία αυτή θα εστιασθεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.