Με διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής οτι θα ψηφίσει παρούσα για να καταδείξει από τη μια την αδυναμία της κυβέρνησης και από την άλλη τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι μόνη λύση για τη χώρα είναι μια συμμαχική κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι παρούσα με προτάσεις και λύσεις.
Εν τω μεταξύ έντονη μουρμούρα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» με σαφείς διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν ενταχθεί στο κομματικό σχήμα της Ντόρας Μπακογιάννη και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Οι διαφωνίες σχετίζονται κυρίως με την ασαφή στάση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» σε σειρά ζητημάτων –κυρίως ως προς τα οικονομικά- ενισχύθηκαν από τα σταθερά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που εμφανίζει η «ΔΥ.ΣΗ.» σε όλες τις μετρήσεις και αποτυπώθηκαν με αφορμή τη στάση του κόμματος απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο.

Η κομματική θέση για ψήφο κατά συνείδηση καταγράφηκε κατ’ αρχάς στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το περασμένο Σάββατο. Η απόφαση πήρε προσωρινή παράταση μέχρι τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όπου επιβεβαιώθηκε μεν η ίδια απόφαση, ελήφθη ωστόσο εν μέσω έντονων διαφωνιών ανάμεσα στους τέσσερις βουλευτές της «ΔΗ.ΣΥ.» -Λ. Αυγενάκης, Κ. Κιλτίδης, Γ. Κοντογιάννης και Χρ. Μαρκογιαννάκης- και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση φάνηκε ότι αποτέλεσε μονόδρομο για την Δημοκρατική Συμμαχία. Οι βουλευτές του κόμματος αντιλαμβάνονται ότι υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα αποτελέσει πολιτική ταφόπλακα για τους ίδιους. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην επιλογή του «παρών» καθώς καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ουσιαστικά συμβολίζει την πολιτική τους ταύτιση με την ΝΔ, από την οποία αποχώρησαν για λόγους ιδεολογικής διαφοροποίησης με την ηγεσία Σαμαρά.

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση την ψήφο κατά συνείδηση, Κιλτίδης και Κοντογιάννης προσνατολίζονται προς το «παρών» Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σύμφωνα με πληροφορίες και ο κ. Μαρκογιαννάκης ενώ ελέγχεται η στάση του κ. Αυγενάκη. Ο λόγος ως προς τον τελευταίο είναι ότι είχε εκφράσει εντονότατες αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και, όντας ακόμη βουλευτής της ΝΔ, είχε διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος ότι εφ’ όσον η κομματική γραμμή τότε όριζε υπερψήφιση, θα συμμορφωνόταν μεν αλλά με βαριά καρδιά. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο ίδιος, ακόμη και να καταψηφίσει.

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της κ. Μπακογιάννη, η οποία μοιάζει εγκλωβισμένη.  Το «παρών» δεν αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή και δείχνει περισσότερο ως επιλογή απόδρασης από τις ευθύνες που της αναλογούν.

Σε γενικές γραμμές πάντως, στην Δημοκρατική Συμμαχία, αν και προφανώς θα προτιμούσαν να εμφανίσουν συντεταγμένη κοινοβουλευτική παρουσία, εκτιμούν ότι τελικώς μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από την επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση. Ακόμη και στην περίπτωση διαφορετικής στάσης μεταξύ των βουλευτών, προσβλέπουν ώστε, την επόμενη μέρα να κεφαλαιοποιήσουν τη «δημοκρατικότητα» της επιλογής του κάθε βουλευτή προσωπικά, εμφανιζόμενοι ότι κάνουν πράξη τα όσα ορίζει το άρθρο 60 του Συντάγματος περί την απεριόριστη ελευθερία επιλογής του βουλευτή.