«Ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα» είναι, λοιπόν, για τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της «ελάφρυνσης του χρέους», η συζήτηση για το οποίο είναι «ήδη, στο τραπέζι» (από το άρθρο του, σήμερα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»). Ποια, όμως, είναι η αφετηρία της, νέας, αισιοδοξίας του  πρωθυπουργού στο πρόβλημα αυτό που βασάνισε επί σειρά ετών διαδοχικές κυβερνήσεις και έναν ολόκληρο λαό;

Ένα από τα… κλειδιά της υπόθεσης φαίνεται πως βρίσκεται στην παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Στην πολιτική διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών (μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) αν η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου θα είναι ουσιαστική ή εθιμοτυπική και δη στο θέμα του χρέους, την απάντηση την έδωσε ο…. ίδιος χθες, δια του στενού συνεργάτη του Μπεν Ρόουντς. Ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διευθέτηση του χρέους, ξεκαθάρισε, θέμα το οποίο συνδέεται ευθέως με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Ενώ υποσχέθηκε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ως την αλλαγή σκυτάλης, το επόμενο δίμηνο δηλαδή, γεγονός που αναδεικνύει και την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε.

Και η… φάκα που είναι;, θα αναρωτηθούν οι πιο δύσπιστοι. Και για αυτή μίλησε ο Μπεν Ρόουντς: συμφωνία των θεσμών στο θέμα του χρέους αφενός (πράγμα καθόλου …εξασφαλισμένο δηλαδή) και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφετέρου, θέματα τα οποία, και τα δύο, θα θίξει ο απερχόμενος Πρόεδρος.

Για τις μεταρρυθμίσεις, ο …λογαριασμός είναι γνωστό ότι βρίσκεται ψηλά, δεδομένου ότι δεν διαπιστώνει κανείς να παίρνονται τρία μέτρα την ημέρα, όπως απαιτεί η, εντός του Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα πηγαίνουν προς τα πίσω, κάνοντας κάποιους να αναρωτιούνται αν θα οδηγηθούμε στο γνωστό από το παρελθόν, σχήμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, με την Αθήνα να παίζει τον τελευταίο… άσο της. Αν δεν κλείσει μέσα στο έτος η αξιολόγηση, υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, τότε ανοίγει και πάλι το κουτί της οικονομικής αβεβαιότητας και της πολιτικής αποσταθεροποίησης (για αυτήν την τελευταία εγκαλεί μάλιστα την ηγεσία της ΝΔ συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν). Και κανείς δεν θέλει το πέταγμα της ελληνικής… πεταλούδας στη σημερινή, αποσταθεροποιημένη, Ευρώπη. Πολλώ μάλλον όταν υπάρχει πια και ένας… απρόβλεπτος πλανητάρχης (στοιχείο που δεν είχε συνεκτιμηθεί από κανέναν, ως φάνηκε).

Πάντως και σήμερα, στο άρθρο του, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, ώστε μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ‘ποσοτική χαλάρωση’, να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά». Και προσθέτει με νόημα, «το ίδιο λένε πλέον και οι θεσμοί».

Το ακριβώς λοιπόν, λένε οι θεσμοί; Οι αποστάσεις που χώριζαν τους τρεις βασικούς παίκτες (Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΔΝΤ) δεν είναι εξίσου… χαώδεις με το παρελθόν. Η διευκρίνιση εξάλλου, από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι «η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά» λύνει κατ’ αρχήν το …γόρδιο δεσμό μεταξύ των εταίρων. Ωστόσο, όπως ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει, «υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο (σ.σ. του ΔΝΤ) τον τύπο και το σκοπό των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν». Θέση (για τη μη… προκαταβολική εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης) σιωπηρώς έχει αποδεχθεί και η Αθήνα...