Σαφή μηνύματα  προς  τους  ‘Έλληνες πολίτες, τους  εταίρους  και  δανειστές της Ελλάδας αλλά και την κυβέρνηση, στέλνει με αποκλειστική του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο  Πρόεδρος  των  ΗΠΑΜπαράκ  Ομπάμα,  στο παρά πέντε της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «Η Ελλάδα  έπρεπε  να  κάνει  βήματα  για  να  μεταρρυθμίσει  την  οικονομία  της και  θέλω  να  συγχαρώ  την  ελληνική  κυβέρνηση,  συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και  τον  ελληνικό λαό  για  τα  δύσκολα  και  επώδυνα βήματα  που  έχουν  κάνει  για  να  δείξουν  ότι  η  Ελλάδα  εργάζεται  για  να βοηθήσει  τον  εαυτό  της». Ενώ, αν και απερχόμενος Πρόεδρος επεσήμανε πως: «Θα  συνεχίσω  να  προτρέπω  τους πιστωτές  της  Ελλάδας  να  κάνουν  τα  βήματα που  είναι  απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι  η  Ελλάδα  είναι  σε  θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, επίσης, δηλώνει πως:« Όσο  η  Ελλάδα  συνεχίζει  να  κάνει  τα  επώδυνα  βήματα  στις  μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ». 

«Φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Ομπάμα

Από το πρωί της Δευτέρας, πιθανότατα και από την Κυριακή το βράδυ,  αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί, 500 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες καίριων σημείων της πρωτεύουσας.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρεσβεία της Γαλλίας, η προκύρηξη των «Πυρήνων» και οι εκφρασμένη πρόθεση των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά αστυνομικών, έχει ανεβάσει στο «κόκκινο» τον συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει για λόγους ασφαλείας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςενώ θα καταλύσει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Αθήνα για το διήμερο 15-16 θα είναι μια πόλη- φρούριο για την προστασία του Αμερικανού προέδρου.
 
Οι Αμερικανοί πράκτορες θα είναι εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας όπλα, ενώ οι Έλληνες αστυνομικοί θα κάνουν «φύλλο και φτερό» ακόμη και τους σταθμούς του μετρό, ενώ θα τοποθετηθούν και συσκευές απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. Εκτός από το Air Force One στο, « Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειωθούν και μεταγωγικά αεροσκάφη  τα οποία θα μεταφέρουν θωρακισμένα οχήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατάρριψης Drone καθώς και τον οπλισμό των πρακτόρων.

Επί ποδός θα βρίσκονται άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής και των ΤΕΕΜ καθ΄όλη την διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου. Στο δρόμο θα βρίσκονται και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών .