Η εξέλιξη με το ΕΣΡ, συνιστά σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, μια βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης, που είχε αναγάγει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σε πεδίο σοβαρής πολιτικής αναμέτρησης, αντί να ασχολείται, όπως σημείωναν από την οδό Πειραιώς, με το μείζον ζήτημα της οικονομίας και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Ωστόσο η μάχη αυτή δεν είναι η μόνη που έχει χάσει η κυβέρνηση, η οποία όπως προσθέτουν από τη ΝΔ, σέρνεται και εγκαταλείπει συνεχώς κάθε θέση που διατυπώνει.
 
Προηγήθηκαν, υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, η χαμένη μάχη του εκλογικού νόμου, ενώ ως Βατερλό, μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, όπου όπως τόνιζαν από τη ΝΔ, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχεδιασμό και μεταβάλλει συνεχώς τις απόψεις της. Το ζήτημα του χρέους θεωρείται από τα γαλάζια στελέχη, χαμένη υπόθεση με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση δεδομένου όπως έλεγαν, είναι ανίκανη να αποκτήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.
 
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στο επόμενο διάστημα, θα καλεί την κυβέρνηση να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση αμέσως, γιατί όπως θα επισημάνει, οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν διαρκώς τους πολίτες. «Μια αποτελεσματική, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε πετύχει ήδη το στόχο της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που βάζει τέλος και στον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου», τόνιζαν από την οδό Πειραιώς.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως θα κάνει τα πάντα για να συμβάλλει στον παραπάνω στόχο, παρά τις τραγικές ολιγωρίες της κυβέρνησης, με το αίτημα των εκλογών να μπαίνει στη δημόσια συζήτηση με μεγαλύτερη ένταση. Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιεί και θετικό λόγο παρουσιάζοντας τις οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ν.Δ.: μείωση φόρων – φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις – μείωση γραφειοκρατίας, περιορισμός και βελτίωση του Κράτους  - ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για κάθε πολίτη. 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, επαναλαμβάνοντας τις 4 βασικές πολιτικές του κόμματός του στον τομέα της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης θα καλεί τους πολίτες να σκεφθούν πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν, όπως θα λέει:
 
1.       Μειώνουμε φόρους και εισφορές απελευθερώνοντας πόρους προς όφελος της πραγματικής οικονομίας
2.       Δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις
3.       Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, απλουστεύουμε διαδικασίες, περιορίζουμε και βελτιώνουμε το Κράτος
4.       Και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε ένα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη.