Την προοπτική συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα, μέσω ενός ιδρυτικού Συνεδρίου εντός του 2017, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡΘανάσης Θεοχαρόπουλος, από το βήμα της κοινής συνεδρίασης των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών.

Ο κ. Θεχαρόπουλος υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κεντροαριστερά», καθώς «δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε όλες τις δυνάμεις και προσωπικότητες από τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο να ενταχθούν και να στηρίξουν με την αυτονομία τους το εγχείρημα της συγκρότησης μιας ισχυρής παράταξης της Κεντροαριστεράς. «Απευθύνω κάλεσμα συσπείρωσης σε όσες και όσους σε αυτή την δύσκολη διαδρομή διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν. Τώρα, που πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και επιθυμούν στην ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η συγκρότηση του αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πως πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον, με υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για να δημιουργηθεί το νέο που θα εμπνεύσει την κοινωνία.

Με δεδομένη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην ανασύσταση του ΕΣΡ, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την προηγούμενη περίοδο αποδείχθηκε η πιο αξιόπιστη. «Η κυβέρνηση υπέστη μία πολιτική ήττα. Η στείρα άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι εκβιασμοί και αιφνιδιασμοί της κυβέρνησης καθιστούσαν αδύνατη τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και οδηγούσαν την κατάσταση σε αδιέξοδο», επισήμανε, τονίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέβαλε την συνεννόηση και τελικά τη συγκρότηση του ΕΣΡ με όρους μίας ανεξάρτητης αρχής που έχει και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Αυτή την συνεννόηση επιδιώκουμε να την επιβάλλουμε και στο γενικό πολιτικό σκηνικό της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.