current views are: 9

14 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:10

Μετά το τελεσίγραφο για τον Φίλη ο Καμμένος πιέζει τον Τσίπρα με τη Σούδα

Δύο σημαντικές ειδήσεις, που θα συζητηθούν, έβγαλε η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πάνου Καμμένου  στον Τάκη Χατζή («Ακραίως» στο ΣΚΑΪ) την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από το σχετικό βίντεο που έχουμε αναρτήσει.

Δημοσίευση 05:10’

Δύο σημαντικές ειδήσεις, που θα συζητηθούν, έβγαλε η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πάνου Καμμένου  στον Τάκη Χατζή («Ακραίως» στο ΣΚΑΪ) την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από το σχετικό βίντεο που έχουμε αναρτήσει.

Δύο σημαντικές ειδήσεις, που θα συζητηθούν, έβγαλε η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πάνου Καμμένου  στον Τάκη Χατζή («Ακραίως» στο ΣΚΑΪ) την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από το σχετικό βίντεο που έχουμε αναρτήσει.

Η πρώτη αφορά στο θέμα της Αμερικανικής Βάσης της Σούδας. Ο υπουργός Άμυνας θεωρεί πως οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση της Κρήτης για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και όπου θεωρούν πως πρέπει να επέμβουν στην περιοχή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ISIS και γενικότερα τους «εξτρεμιστές μουσουλμάνους» και τη  «φονταμεταλιστική τρομοκρατία».

H θέση αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ (και κεντρική γραμμή της κυβέρνησης), σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Και η ενδεχόμενη χρησιμοποίηση της Σούδας για πολεμικές ενέργειες της αεροπορίας των ΗΠΑ, αν και ο κ. Καμμένος τη θεωρεί «υποστηρικτική ενέργεια», στην ουσία αποτελεί Εμπλοκή. Αυτό προφανώς δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στη συγκυβέρνηση, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που τελευταία βιώνει έντονη απογοήτευση και εκνευρισμό εξ αιτίας των υφιστάμενων σκληρών μνημονιακών μέτρων και δεν θα επιθυμούσε μια ακόμα σοβαρή υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς «περι ιμπεριαλισμού». (Θυμίζουμε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου του είναι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την έξαρση της φονταμεταλιστικής τρομοκρατίας»).

Άλλωστε στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΪ όταν ο Τάκης Χατζής ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη εάν η κυβέρνηση θα επέτρεπε τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ, απάντησε ευθαρσώς με ένα στεγνό «Όχι».

«Ναι θα έριχνα την κυβέρνηση»

Η δεύτερη «βόμβα» Καμμένου αφορά την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποκάλυψε δημόσια κάτι μη ομολογημένο που γνωρίζαμε ωστόσο από το ρεπορτάζ: Απαίτησε από τον πρωθυπουργό, ενώπιον του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, την «εξεύρεση λύσης» στην ένταση που δημιουργήθηκε με την εκκλησία, δηλαδή την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις ρυθμίσεις Φίλη. Ο κ. Καμμένος είπε στον πρωθυπουργό με σαφήνεια πως σε διαφορετική περίπτωση θα έριχνε την κυβέρνηση.

Το τελεσίγραφο αυτό του κ. Καμμένου οδήγησε τον πρωθυπουργό σε υποταγή στις απόψεις της Ιεραρχίας και απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, ώστε να διατηρηθεί η  βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος. ( Από το ρεπορτάζ μάλιστα προκύπτει ότι η αποδοχή του τελεσίγραφου Καμμένου από τον κ. Τσίπρα έγινε  το ίδιο βράδυ, μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο … χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Φίλης και το κυβερνητικό επιτελείο.)

Η αποκάλυψη αυτή – δημόσια και με υπογραφή πλέον – είναι πολύ πιθανό να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους συντρόφους του στην Κεντρική Επιτροπή. Γιατί, πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Φίλης έχει εκλεγεί, από το Συνέδριο, σε κορυφαία θέση στο ανώτατο όργανο του κόμματος, είναι έως τώρα και ο μόνος υπουργός που εφάρμοσε (στο Υπουργείο Παιδείας )το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε και άλλα στη συνέντευξή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που ενδέχεται να ενοχλήσουν τον κ. Τσίπρα. Όπως λ.χ. η επίθεση που εξαπέλυσε στο  Ίδρυμα Κλίντον, τον ισχυρό θεσμό-λόμπυ που κάλεσε τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει, με οικοδεσπότη τον ίδιο τον πρώην αμερικανό πρόεδρο, τις θέσεις του ενώπιον επενδυτών και άλλων παραγόντων.

Όπως και να έχει το πράγμα, ο κ. Πάνος Καμμένος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να διαφοροποιείται συχνότερα και ανοιχτά από τους κυβερνητικούς «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας τα όρια του ρόλου του στη συνοχή της συγκυβέρνησης. Ίσως γιατί  θεωρεί πως η επιθυμία του κ. Τσίπρα να παραμείνει όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία, προκειμένου να δώσει την επόμενη εκλογική μάχη από καλύτερες θέσεις, είναι ισχυρότερη των συμβιβασμών που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει απέναντι στον αρχηγό των ΑΝΕΛ.


σχετικα αρθρα