Σε «επιλεγμένα κοινά» θα απευθύνεται προσωπικά στο επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά το τέλος της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα αναμένεται να συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα για την παρουσίαση των προτάσεων και της γαλάζιας Συμφωνίας Αλήθειας, με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: Μείωση φορολογίας - μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων.

Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν «χρήσιμη» την επίσκεψη Ομπάμα, όπως άλλωστε είναι κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ελλάδα και δη του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποτελέσει έκπληξη μια ενδεχόμενη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αμερικανό πρόεδρο, με βάση και το ιστορικό της τελευταίας συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν πριν από λίγους μήνες, η οποία έγινε χωρίς να προαναγγελθεί λόγω πρωτοκόλλου.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται στο νέο κύκλο των περιοδειών του, να εστιάζει στα βασικά κοινωνικά προβλήματα καθώς και στην οικονομία. Η στόχευσή του σε συγκεκριμένα κοινά, έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός κοινωνικού ρεύματος το οποίο θα δημιουργηθεί από όλους τους χώρους και τις ομάδες πολιτών, που θα δώσουν στη ΝΔ τη δυνατότητα όχι μόνο να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά και να συγκροτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση.

Πέμπτη και Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να βρεθεί στο Άγιο Όρος, σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη που είχε αναβληθεί πριν λίγες εβδομάδες, λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις άδειες. Ο ίδιος πάντως χθες στην ξεχωριστή συζήτηση που είχε στο webtv του iefimerida με τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, αναφέρθηκε στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, δηλώνοντας αντίθετος με το διαχωρισμό τους, με τη συνταγματική διάσταση του όρου.

Είπε όμως πως η πολιτεία έχει περιθώρια να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Εκκλησία και η Εκκλησία να αγκαλιάσει με θάρρος τις πιο εκσυγχρονιστικές φωνές που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της. «Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να ανοίξουν με την εκκλησία και για το ρόλο της και για το ρόλο του κράτους» είπε επισημαίνοντας πως η Εκκλησία έχει παίξει ένα σπουδαίο κοινωνικό ρόλο καλύπτοντας βασικές ανάγκες του κόσμου στην κρίση.

Ένα άλλο κοινό πολιτών στο οποίο θα απευθύνεται ο πρόεδρος της ΝΔ είναι οι νεότερες γενιές (κάτω των 40), οι οποίες όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με κόμματα, δεν έχουν προκαταλήψεις και ιδεολογικά ταμπού και θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν αφού πρώτα ακούσουν προσεκτικά τους υποψηφιους.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ήταν τυχαία η χθεσινή αναφορά του για την Παιδεία και τους νέους κατά την οποία τόνισε την ανάγκη τα νέα παιδιά να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική θητεία στα 18 ενώ τάχθηκε κατά της λογικής του αιώνιου φοιτητή. « Η θητεία πρέπει να είναι υποχρεωτική στα 18. Σηματοδοτεί την ουσιαστική ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. 'Οταν ο φοιτητής μπαίνει στο πανεπιστήμιο ποια είναι η ευθύνη του; Να τελειώσει τους σπουδές τους στη ώρα του. Απολαμβάνει τα προνόμια αλλά δεν έχει τις ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο βάρος δίνουν τα στελέχη της οδού Πειραιώς και στις εκλογές στα Επιμελητήρια, ενόψει της αναμέτρησης στο ΤΕΕ την προσεχή Κυριακή. «Μαζί, με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, θα ξεπεράσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που στερούν από την πατρίδα τη “φυγή προς τα εμπρός”. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του τεχνικού κόσμου της χώρας μας για την αναγέννηση του κατασκευαστικού κλάδου και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γραμματέας της Π.Ε. Λευτέρης Αυγενάκης, εκφράζοντας τη στήριξη της κεντροδεξιάς παράταξης στη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ.), της οποίας ηγείται ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.