Ήταν ζήτημα χρόνου οι υψηλοί τόνοι του κ. Αντ. Σαμαρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και οποιασδήποτε μορφής συνεννόησης μαζί του να απαντηθούν εκ των έσω. Το έπραξε, λίγες ώρες αργότερα, ο διάδοχος του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένοντας – με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα – ότι θα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απαιτούν αλλαγή πολιτικής για την έξοδο από την κρίση και κυρίως απαιτούν εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων που αποτελούν εθνικούς στόχους και για την επίτευξη των οποίων απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια».

Η αναφορά Μεϊμαράκη ήρθε ως απάντηση σε όσα υποστήριξε, την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς ότι «κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του, διασπά την ενότητα του λαού, ενθαρρύνει την αλαζονεία του Τσίπρα και δίνει συγχωροχάρτι στα τεράστια σφάλματά του. Κι αυτό δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε». Σύμφωνα με κάποιες πηγές, δε, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε αρνητικά και την αναφορά του κ. Σαμαρά σε «απατεώνες», σημειώνοντας ότι δεν ταιριάζουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον, απερχόμενο έστω, Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ευλόγως, η παρέμβαση Μεϊμαράκη προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις από ηλεκτρονικά ΜΜΕ που φέρονται να εκφράζουν τις θέσεις Σαμαρά και, παράλληλα, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το ακριβές μείγμα του γαλάζιου πολιτικού λόγου.

Ίσως τυχαία αλλά την ίδια στιγμή που γίνονταν αυτά, ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο διαδικτυακής συνομιλίας του με τον Στέλιο Ράμφο, υπογράμμιζε ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος για συνθέσεις, εννοείται στο εσωτερικό της Ν.Δ, αλλά δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ρήξεις.

Επί της ουσίας των τοποθετήσεων των δύο πρώην Προέδρων, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη μέση ή για την ακρίβεια υπεράνω.

Ο ίδιος επέδειξε, ήδη με τα πρώτα του βήμα ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση (ενδεικτικά στα ζητήματα του ΕΣΡ και του μεταναστευτικού) αλλά, όπως υπενθυμίζουν οι συνεργάτες του, ήταν η ίδια η πολιτική πρακτική και η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού που κατέστησε αδύνατη μία τέτοια εξέλιξη. Ως προς το ζήτημα των εκλογών, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι το αίτημά του δεν αντικατοπτρίζει μία βουλιμία για εξουσία αλλά, αντιθέτως, μία γνήσια αγωνία για την αποτροπή ακόμη πιο αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα. Από την άλλη, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη – που και χθες ανέφερε ότι προτίθεται να κυβερνήσει με τους άξιους ακόμη και εκτός Ν.Δ. - γνωρίζουν ότι η διελκυστίνδα για το πολιτικό στίγμα του κόμματος δεν περιορίζεται, αποκλειστικά, στη σημερινή συγκυρία αλλά αφορά, κατ΄εξοχήν, και τις εξελίξεις μετά τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν.