current views are: 13

15 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:29

Ομπάμα: Ο ελληνικός λαός υπόμεινε πολλά – Υπάρχει δρόμος ακόμα

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Δημοσίευση 11:29’

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Τον κ. Ομπάμα υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την προεδρική φρουρά να αποδίδει τιμές.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον αμερικανό πρόεδρο στην Αθήνα και στο προεδρικό Μέγαρο. “Οι λαοί μας έχουν ιστορικές σχέσες φιλίας.
για υτή την παγκόσμια πρωτοβουλία σας και την αντιμετώπιση που δημιουργεί η βαθιά κρίση, η οξύτατη κρίση επικών διαστάσεων του προσφυγικού, η πάταξη της εγκληματικότητας”, ανέφερε. 

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Σε αυτό, όπως είπε έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ.

“Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.  Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση” και πρόσθεσε “Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια μια Ευρώπη ισχυρή – Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαική μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταιρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκληρωση μακριά από φοβικά συνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον”. 

“Μας εμπνεύει το ευρωπαϊκό ιδεωδες και τα εθνικα θεματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαικό ζήτημα. Χρειάζεται ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατευματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις.  Θέλω να καταστεί σαφές αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημόενο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγουμενο για τις ευρωπαικές χώρες. Θεωρούμε επίσης αδιανότητη και απαράδκετη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθηκης της Λωζάνης” ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι “το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκη προοπτική αυτού του κράτους”.

Ομπάμα: Υπάρχει δρόμος ακόμη 

«Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί. 

Συγκεκριμένα τόνισε: “Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα” ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια» και συνέχισε, λέγοντας ότι «μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά».  

Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη χαρά του που στο τελευταίο του ταξίδι πριν αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ βρίσκεται στη χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία. Ενώ συνεχάρη την Ελλάδα για την ανθρωπιά που έχει δείξει απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση. «Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες για τη διαχείριση του προβλήματος», τόνισε.

Επανέλαβε τη θέση του ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι θέμα ενός κράτους, αλλά θέμα όλων μας και για αυτό ζήτησε να υπάρχει συνεργασία. 

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή, ο Ομπάμα τόνισε:«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσθέσε:

«Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια». 

Κλείνοντας ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανυπομονησία του για την επίσκεψή του στην Ακρόπολη καθώς όπως είπε όταν έρχεσαι στην Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να πας στην Ακρόπολη.

Επί της υποδοχής του αμερικανού προέδρου είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Τον κ. Ομπάμα συνοδεύουν ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.


σχετικα αρθρα