Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επικέντρωσαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις πριν τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.  Ο κ. Ομπάμα επέμεινε στη χαλάρωση της λιτότητας ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και ευχήθηκε σύντομα «οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση». «Ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα για αυτές» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες». Υπογράμμισε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση». «Το τελευταίο σας ταξίδι στην Ευρώπη είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει το σήμα για θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που έγινε. Συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στις δύσκολες εποχές που πέρασαν. Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι μόνο με τη λιτότητα δεν βγαίνει τίποτα και ότι θα χρειαστεί μία ελάφρυνση χρέους ώστε να επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο Ομπάμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα ευχαριστήριά του προς την Ελλάδα για «τη συμπόνοια που αντιμετώπισε τους πρόσφυγες», και για τη συνεργασία που επέδειξε η κυβέρνηση «ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές». «Όσον αφορά το Κυπριακό, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη δική μας συνεργασία, θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και βλέπουμε στην Ελλάδα μια φίλη και σύμμαχο, ένα πολύ σημαντικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», επισήμανε ο κ. Ομπάμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες όταν έκλεισαν οι πόρτες, η πρώτη φράση του αμερικανού Προέδρου προς τον πρωθυπουργό ήταν η εξής: «Με τη λιτότητα δεν βγαίνει τίποτα».