current views are: 16

15 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:20

Τσίπρας: Μείωση χρέους τώρα – Ομπάμα: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τους δανειστές (Βίντεο)

Την σημασία για την απομείωση του χρέους τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα το δικαιούται, καθώς η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα,  ενώ από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει τους πιστωτές γιαυτό.

Δημοσίευση 14:20’

Την σημασία για την απομείωση του χρέους τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα το δικαιούται, καθώς η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα,  ενώ από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει τους πιστωτές γιαυτό.

Την σημασία για την απομείωση του χρέους τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα το δικαιούται, καθώς η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, ενώ από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει τους πιστωτές γιαυτό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: 

Προωθήσαμε μέτρα, κάναμε μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα με μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να γίνουν τα αποτελέσματα ορατά στην κοινωνία, διότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

Η απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να υλοποιηθούν είναι τώρα. 

Γιαυτό θεωρώ κρίσιμη την παρουσία του Ομπάμα στην Ελλάδα και το Βερολίνο. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Γερμανία και το ρόλο της στο πρόγραμμα της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι ”σήμερα η Γερμανία ως ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης, με ένα πρόγραμμα που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 17%.  Καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή. Φέτος επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Αργά αλλά σταθερά διορθώνουμε την ανεργία. Θέλω με την ευκαιρία να αναγνωρίσω το ρόλο του Μπαράκ Ομπάμα τις δύσκολες ωρες, στην υποστήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση μου”.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την δίωρη συζήτηση του με τον Ομπάμα, στην οποία επι τάπητος βρέθηκαν θέματα όπως οι προοπτικές για επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία, αλλά και την ναυτιλία και την ενέργεια. 

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο πρωθυουργός τόνισε ότι ”παρά τις πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα, ο μόνος δρόμος για το προσφυγικό είναι ο δρόμος του διεθνούς δικαίου, αλλά και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών. Είναι σημαντική η τήρηση της συμφωνίας και η συνέχιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αίγαιο, αλλά και η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων”. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι ”πάντα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία και οι επιστήμες έχουν τις ρίζες τους στην Αθήνα. ‘Εμαθα και την έκφραση καλός και αγαθός”.

Ο ίδιος συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η ”Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Ανέτρεψε εκ βάθρων τα πράγματα στη χώρα”. 

Βεβαίωσε, δε, ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, ”η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό μεταρρυμζεται. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας. Θα κάνω ό,τι μπορώ να πείσω τους πιστωτές προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει, είναι καλό για όλοκληρό τον κόσμο”.

Ομπάμα για προσφυγικό: Οι Έλληνες απολαμβάνουν παγκόσμιου σεβασμού

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την στάση τους στο προσφυγικό:

Ευχαριστώ για την ανθρωπιστική ανέγερση του ελληνικού λαού για το προσφυγικό. Οι Έλληνες απολαμβάνουν γιαυτό παγκοσμίου σεβασμού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για να βελτιώσει το πρόβλημα της στέγης για τα παιδιά. Αυτό είναι διεθνές πρόβλημα και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

”Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία για το Κυπριακό”

Αναφορικά με το θέμα του Κυπριακού, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ” για την Κύπρο οι προοπτικές είναι καλύτερες από ποτέ. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Μια λύση μακροπρόθεσμα βιώσιμη για όλους τους ανθρώπους. Ευχαριστώ για την συνεργασία και την υποστήριξη. Η Ελλάδα αδιάλειπτα υπήρξε ακλόνητος σύμμαχος”. 


σχετικα αρθρα