Δημοσίευμα με τίτλο «Ο Ομπάμα, ο πρώτος πρέσβης του Ντόναλντ Τραμπ» φιλοξενεί ο ιστότοπος Politico, με αφορμή την επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

«Πριν από τις εκλογές, ο Λευκός Οίκος αγωνίστηκε να βρει καλούς λόγους για τους οποίους ο Ομπάμα θα ταξίδευε στην Ελλάδα. Τώρα η επίσκεψη φαντάζει λίγο πιο γραφική, κάτι από προεδρικό τουρισμό προς ολοκλήρωση με στόχο (ο Ομπάμα) να συγχαρεί τον ελληνικό λαό που ανακάμπτει από την αναταραχή της οικονομικής κατάρρευσης και τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση», σημειώνει το Politico και προσθέτει:

Πρόκειται για ένα προγραμματισμένο μήνυμα, που ίσως δεν κάνει πλήρως αντιληπτό πώς η κατάρρευση αυτής τη μικρής χώρας της Μεσογείου φαίνεται να έχει κλονίσει την ίδια την ιδέα της παγκοσμιοποίησης.

«Ο Ομπάμα επρόκειτο να ταξιδέψει στο Βερολίνο για να υποστηρίξει τη φίλη του, και "αδελφή ψυχή" Άνγκελα Μέρκελ στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η συνάντησή του με τη Μέρκελ φαντάζει σαν το τελευταίο προπύργιο των δυτικών φιλελεύθερων αξιών, μια ηγέτιδα η οποία θα μπορούσε να υποστεί μια δική της απροσδόκητη πτώση, χωρίς τίποτα αυτός (ο πρόεδρος) ή κάποιος άλλος μπορεί να κάνει γι 'αυτό», επισημαίνει το δημοσίευμα.