Έκπληκτος για την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια της από κοινού συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ομπάμα σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκλογή του Ρεπουμπλικανού προέδρου δήλωσε : Εξεπλάγην και εγώ από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμα και σήμερα δεν νιώθω υπεύθυνος για τις δηλώσεις του νέου προέδρου. Οφείλω να εξασφαλίσω ομαλή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου εκεί που πιστεύω ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν έχει δίκιο. Θα συνεργαστώ μαζί του.»

Σε άλλο σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι : «έχει σημασία το να μην αρχίσουμε να μην κάνουμε συγκρίσεις με πολιτικούς τύπου Τερέζα Μέι, ή Μαρίν Λεπέν πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

Η ιστορία προχωρά προς τα μπρος και κυκλοφορεί. Ο κόσμος κάτι ζητά. Ο κόσμος δεν ξέρει τι θα φέρει η αλλαγή.»

Επιπρόσθετα ο κ. Ομπάμα τόνισε: «Νομίζω ότι μια ισχυρή πλειοψηφία του Αμερικανικού λαού συμφωνεί με εμένα. Απορείτε πως εξελέγη κάποιος με διαφορετική κοσμοθεωρία. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και αυτό επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες. Εμείς εναντίον άλλων.»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που διακατέχει τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι η παγκοσμιοποίηση έπαιξε τον δικό της ρόλο στο αποτέλεσμα: «Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε έναν Τραμπ και έναν Σάντερς δύο υποψηφίους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία».
 

Από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Άλλα πράγματα ξέραμε πριν εκλεγεί. Άλλα περιμένουμε τώρα από τον Τραμπ» και συνέχισε τα λεγόμενα του σημειώνοντας ότι «πρέπει να ορθώνουμε γέφυρες και όχι τείχη.»

Εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κοινές αξίες της Ελλάδας και Αμερικής υπογράμμισε ότι χρειάζεται  προώθηση αυτή της συνεργασίας και εξέφρασε την εκτίμηση του ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.