Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην αρχή του δείπνου προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαίρει την συμβολή του στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας και τον Αμερικανό πρόεδρο να μιλά για ''βαθιά ευγνωμοσύνη'' από την συνεργασία με την Ελλάδα. 

Το δείπνο τελικά ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.30 το βράδυ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατευθύνεται με την αυτοκινητοπομπή στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος προσφώνησε τον Αμερικανό πρόεδρο, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ''ο οποίος υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Το πράξατε, αναχαιτίζοντας τις ακραίες ανισότητες''. 

Πρώτον, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''πιστεύουμε βαθιά στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και μάλιστα στο σύνολο των θεσμικών της διαστάσεων. Κι εμπνεόμαστε ιδιαιτέρως από την δική σας εμβληματική συνταγματική παράδοση, την παράδοση των «θεσμικών αντιβάρων» (“checks and balances”). Η οποία, μέσω του Κράτους Δικαίου και της αρχής της νομιμότητας, θωρακίζει την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατική αρχή του Κοινοβουλίου καθώς και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τις ενδεχόμενες αυθαίρετες παρεμβάσεις τόσο της Εκτελεστικής Εξουσίας όσο και –κατά κύριο δε λόγο- των κάθε είδους οργάνων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης''.

Όπως πρόσθεσε, ''συνεχίζουμε αταλάντευτοι την πορεία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Κι αγωνιζόμαστε, μαζί μ’ όλους εκείνους τους Εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως δε τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του Ανθρώπου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης''.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι οι ''Έλληνες ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις μας στο οξύτατο προσφυγικό ζήτημα που έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία. Οι Έλληνες σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους εμπιστοσύνης.  Δεν υπήρξε η αναμενόμενη στήριξη από τους εταίρους μας. Είναι σημαντική η δική σας έκκληση''. 

Εμείς οι Έλληνες συνεργαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε την τζιχαντιστική τρομοκρατία όπως της ταιριάζει. Για να λήξει το προσφυγικό πρέπει να λήξει ο πόλεμος στην Συρία. Πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά για αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρ. Ένωση''.

Όπως πρόσθεσε, επίσης, ο κ. Παυλόπουλος: ''από εδώ την Αθήνα σας προτρέπουμε και σας παρακαλούμε να αγωνίζεστε για τις ίδιες αρχές και μετά το τέλος της θητείας σας.  Σε αυτό το οδοιπορικό να πάρετε μαζί σας από την Ελλάδα. Σας παρακαλούμε μη λησμονάτε τη χώρα μας όπως έλεγε και ο Ελύτης''. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ζεστασιά που έδειξε σε αυτήν την επίσκεψη.

Όπως τόνισε:

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την συνεργασία μας με τον ελληνικό λαό, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ήταν δύσκολα. Να ξέρετε ότι έχετε πάντα την υποστήριξη των ΗΠΑ. 

Ο κ. Ομπάμα έκλεισε με μια πρόποση:

Στην υγειά σας, στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν. Σαν φίλοι και συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές... Στην υγειά σας. 

130 καλεσμένοι

Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα, και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, το δείπνο ήταν άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν συνοδεύει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του.

Από υπουργούς παρευρέθησαν οι κ.κ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας.

Στο δείπνο παρέστη επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο είχαν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας, ενώ δεν είχαν προσκληθεί βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί.