current views are: 7

16 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:10

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για διπλή αποστολή Ομπάμα

 «Ίσως πάντως, το πιο ουσιαστικό κομμάτι των επαφών του (Μπάρακ Ομπάμα) για το ελληνικό πρόγραμμα να ξεκινά από την ώρα που θα φτάνει στο Βερολίνο» 

Δημοσίευση 05:10’

 «Ίσως πάντως, το πιο ουσιαστικό κομμάτι των επαφών του (Μπάρακ Ομπάμα) για το ελληνικό πρόγραμμα να ξεκινά από την ώρα που θα φτάνει στο Βερολίνο» 

«Ίσως πάντως, το πιο ουσιαστικό κομμάτι των επαφών του (Μπάρακ Ομπάμα) για το ελληνικό πρόγραμμα να ξεκινά από την ώρα που θα φτάνει στο Βερολίνο» έγραφε χθες το πρωί το newpost.gr. Μια εκτίμηση που ενισχύεται μετά τα μηνύματα που έστειλε από την Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλά και την πρώτη, ψυχρή, αντίδραση του Βερολίνου.

Πάντως, η κυβέρνηση Τσίπρα διατείνεται πως μόνο κέρδη έχει να μετρά από τη χθεσινή συνάντηση. Καθότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει ο …ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Θα αναλάβει -ή για την ακρίβεια, αυτό προσδοκούν στην κυβέρνηση ότι θα κάνει- μια διπλή αποστολή: το πρώτο σκέλος θα αφορά την Άνγκελα Μέρκελ, το δεύτερο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Θα αναλάβει, με δυο λόγια, να πείσει την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι με τη λιτότητα μόνο χειρότερες ημέρες περιμένουν την Ευρώπη: όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Με ανάδειξη ξενοφοβικών, ακραίων πολιτικά ομάδων, που δεν εργάζονται υπέρ της ενιαίας Ευρώπης αλλά υπέρ του εθνικού απομονωτισμού. Κάτι σαν την ευρωπαϊκή εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ με άλλα λόγια… Γι’ αυτό και πρέπει (η Άνγκ. Μέρκελ) να συναινέσει στο να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα. Με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Και αμέσως μετά, θα αναλάβει να πείσει το ΔΝΤ ότι δεν πρέπει να προσθέσει νέα αιτήματα στη διαπραγμάτευση, να χαλαρώσει τη …θηλιά γύρω από τους Έλληνες, να μην χρονοτριβήσει στη διαπραγμάτευση. Θέμα στο οποίο επέμεινε ιδιαιτέρως η ελληνική πλευρά, που απέσπασε την υπόσχεση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι «θα δουλέψει για να μην υπάρχουν εμπόδια» (κατά τη διατύπωση συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα).

Πόσο …φανατικά μπροστά θα μπει ο Μπ. Ομπάμα στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων δεν είναι σαφές ακόμη, πρέπει άλλωστε να συνυπολογίσει κανείς ότι είναι ένας Πρόεδρος με δύο μήνες θητείας ακόμη. Είναι γεγονός από την άλλη, ότι οι φράσεις που ο ίδιος επέλεξε να χρησιμοποιήσει, η έμφαση που τους έδωσε, προϊδεάζει ότι μόνο θετική στάση μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τον Μπ. Ομπάμα.

Πόσο μάλλον που χρέος και λιτότητα ήταν τα βασικά …πιάτα των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα θέματα περιορίστηκαν απλώς στον απολύτως αναγκαίο χρόνο. Την ίδια στιγμή ωστόσο, γερμανικές κυβερνητικές πηγές προϊδέαζαν ότι η Ανγκ. Μέρκελ δεν θα αλλάξει τώρα στάση και, εν πάση περιπτώσει, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που θα διαφωνήσει με τον Μπ. Ομπάμα. Η, νέα, παρτίδα, με επίκεντρο την Ελλάδα, μόλις ξεκίνησε!
 


σχετικα αρθρα