Ως ένα θετικό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία την παρουσία του αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα και τα όσα είπε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Στην Πειραιώς, αν και γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την όποια ενδεχόμενη ρύθμιση χρέους για στενά μικροκομματικούς λόγους, προφανώς δεν πρόκειται να προτάξουν το κομματικό όφελος του εθνικού.

Αντιθέτως, όπως σημείωναν ακόμη και χθες γαλάζια στελέχη, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτελεί αίτημα που όχι μόνον παγίως υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. αλλά και που ετέθη – και συμφωνήθηκε μάλιστα – για πρώτη φορά με τους εταίρους το 2012 επί κυβερνήσεων Σαμαρά. Θα είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, όπως και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν δεν μεσολαβούσε η καταστροφική, πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη.

Στην Πειραιώς άκουσαν με ενδιαφέρον τις αναφορές Ομπάμα, με τον οποίο ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία στο πλαίσιο του χθεσινού δείπνου προς τιμήν του αμερικανού Προέδρου, ενώ σημείωναν ότι εμφανώς ο απερχόμενος «πλανητάρχης» θα ήθελε να συνδέσει τη θητεία του με την ελάφρυνση του βάρους που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα αλλά και με την επίλυση του Κυπριακού.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι, εάν τη διακυβέρνηση Ομπάμα διαδεχόταν μία κυβέρνηση Κλίντον, τότε και τα μηνύματα από την επίσκεψη Ομπάμα θα ήταν σαφώς πιο ισχυρά. Αντιθέτως, με τη μετάβαση στην κυβέρνηση Τραμπ, ο βαθμός αβεβαιότητας για τη μετέπειτα στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούσαν, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εντείνει την πίεση, αρχής γενομένης από το Βερολίνο στο οποίο αναμένεται να μεταβεί σήμερα, αμέσως μετά την ομιλία του στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.