«Ο Ομπάμα κινήθηκε στη λογική και το πλαίσιο που κινείται τα τελευταία έξι χρόνια ο αμερικανικός παράγοντας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Ομπάμα «μιλάει για ελάφρυνση χρέους, το οποίο πρέπει να καταστεί βιώσιμο, και το συνδυάζει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είναι πιο δύσκολες από αυτές που θέλουμε να καταλάβουμε. Ταυτόχρονα μιλάει για ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, χωρίς άλλη λιτότητα».

«Ο Ομπάμα επανέλαβε πράγματα που έχει πει και στο παρελθόν, κανείς δεν πρέπει να θριαμβολογεί, πολλώ δε μάλλον που σε λιγότερο από 70 ημέρςε δεν θα είναι στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε ο κ. Φίλης και τόνισε:

Το ζήτημα ελάφρυνσης χρέους δεν εξαρτάται από τις ΗΠΑ, που πιέζουν με καλή θέληση αλλά μέχρι σήμερα χωρίς αποτέλεσμα, αλλά από το Βερολίνο

«Δεν νομίζω ότι ο Ομπάμα αισθάνεται πως η Ελλάδα έχει αδικηθεί, έχει μάθει να κινείται με βάση τα συμφέροντα της χώρας του», σημείωσε και συνέχισε:

Ο Ομπάμα φοβόταν μήπως η κρίση της Ευρωζώνης εξαχθεί προς την Αμερική. Αυτό ήθελε να αποτρέψει. Επίσης, επειδή έχουμε έναν προβληματικό περίγυρο, δεν θα ήθελε η Ελλάδα να γίνει μια «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της ανατολικής Ευρώπης.