current views are: 16

16 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:03

Ιστορική ομιλία Ομπάμα ύμνος στη Δημοκρατία – «Ζήτω η Ελλάς» (Βίντεο και φωτό)

Μιλώντας Ελληνικά και ευχαριστώντας του Έλληνες άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Δημοσίευση 12:03’

Μιλώντας Ελληνικά και ευχαριστώντας του Έλληνες άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί άνοιξε την ιστορική ομιλία του – ύμνο στη Δημοκρατία ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Ζήτω η Ελλάς», αναφώνησε στο τέλος της, στα ελληνικά, με τους παρευρισκομένους στην κατάμεστη αίθουσα να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αμερικανός πρόεδρος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη χώρα μας, έστειλε μηνύματα Δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο, εξήρε τα δώρα της Ελλάδας προς τον δυτικό κόσμο και μίλησε για την ελληνική κρίση, το ευρωπαϊκό ιδεώδες, καθώς και το όραμά του για τις σημερινές κοινωνίες. 

«Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας! Καλησπέρα στην κυβέρνηση και στον λαό  της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήμερα μαζί με τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή», είπε ο κ. Ομπάμα, τονίζοντας πως ήθελε στο τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ να έρθει στην Ελλάδα, γιατί έμαθε για τη φιλοξενία του ελληνικού λαού, γιατί ήθελε να δει τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη «για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα».

Η Δημοκρατία και η αρχαία Ελλάδα

«Ο Περικλής δημιούργησε το Σύνταγμα για όλους τους πολίτες και ενέπνευσε τον κόσμο. Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατία και το Κράτος», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι:

Αν και οι πρώιμες μορφές Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν ήταν τέλειες όπως και οι  πρώτες μορφές Δημοκρατίας στην ΗΠΑ δεν ήταν τέλειες, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους είχαν το βλέμμα τους εδώ στην Αρχαία Ελλάδα.

«Σε δύσκολους καιρούς αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται», συνέχισε και τόνισε πως «μας είπαν ότι αυτά είναι δυτικές ιδέες μας είπαν ότι κάποιοι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αν και «κάθε χώρα έχει τις δικές τις παραδόσεις και ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, η ζωή με αξιοπρέπεια και η επιθυμία ο καθένας να είναι ένα κομμάτι μιας ζωής με αποφασιστικότητα είναι μαθήματα παγκόσμια και κάτι που καίει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

«Η Δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος. Όσο διατηρούμε την πίστη μας στη Δημοκρατία, το μέλλον μας δεν είναι σε κίνδυνο», υπογράμμισε.

Το ελληνικό ζήτημα, το προσφυγικό και το «φιλότιμο»

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και την οικονομική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε:

Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Αν είμαστε τίμιοι μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ.

Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος ένα μέρος της επίσκεψής του ήταν να καταδείξει τα βήματα που έγιναν. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστηριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία και να γίνει ξανά βιώσιμη».

Όσον αφορά το χρέος, είπε πως είναι το «κλειδί» για να ανακάμψει η Ελλάδα. «Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε άλλου. Να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας πως «οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει τόση συμπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».

«Γνώρισα νέους ανθρώπους που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εδώ λοιπόν άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γυναίκες και άνδρες, όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Ζούμε και ονειρευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς», τόνισε ο κ. Ομπάμα και υπογράμμισε:

Το πιο σημαντικό αξίωμα δεν είναι του προέδρου αλλά του πολίτη. Σε όλα τα έθνη, τις χώρες μας πάντοτε οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για τις αξίες και τα ιδανικά που θα μας διακατέχουν. Η εξουσία θα πηγάζει πάντα από τον Δήμο, από τον λαό. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική λέξη «φιλότιμο». «Φιλότιμο, το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει κουράγιο. «Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα… Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας», είπε, κλείνοντας την ομιλία του με την ελληνική φράση «Ζήτω η Ελλάς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο απολογισμός της θητείας του

Αφήνοντας αιχμές για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και έχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την ομαλή πολιτική μετάβαση. 

«Η Δημοκρατία εξαρτάται μετά τις εκλογές από μια ειρηνική μετάβαση στην εξουσία. Εχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά η αμερικανική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο», είπε.

«Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση. Από τη στιγμή που δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές ιδέες για έναν ισχυρό διάλογο τότε το μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα, αν και τη χαρακτήρισε ατελή, υπογράμμισε κάποιες πτυχές της διακυβέρνησής του.

«Ανέλαβα τα καθήκοντα μου σε μια πολύ δύσκολη εποχή, αλλά όλοι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους αλλά κάναμε και παρεμβάσεις, περάσαμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για την Wall Street για να την προστατεύσουμε από μια πιθανή μεγάλη κρίση. Η ανισότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μειώσαμε το χάσμα ανδρών και γυναικών, αποδείξαμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παγκοσμιοποίηση, η Ευρώπη και οι σύγχρονες προκλήσεις

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την Ευρώπη και τις σύγχρονες προκλήσεις

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει δημοκρατίες, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η πρώτη εμπλέκει το παράδοξο μιας σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας», είπε και συμπλήρωσε πως «οι δυνάμεις της τεχνολογίας που δημιούργησαν πλούτο εμφάνισαν και ελαττώματα». 

«Όλα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Είδαμε όμως σε πολλές χώρες μια ασυνέχεια», επεσήμανε και πρόσθεσε:

Η παγκοσμιοποιημένη άποψη ενισχύει τις ανισότητες, οι παγκόσμιες ελίτ ζουν σε διαφορετικό κόσμο, δεν πληρώνουν φόρους και χειραγωγούν τους ανθρώπους. Αυτοί συλλέγουν μεγάλο πλούτο ενώ η μεσαία τάξη παλεύει καθημερινά. Αυτή η ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Τώρα, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Όλοι έχουν ένα κινητό και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο.

«Ακόμα και το πιο φτωχό παιδί μπορεί να έχει μια αίσθηση για το πως ζουν οι άλλοι. Η ανισότητα είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της πολιτικής μας. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους», υποστήριξε ο κ. Ομπάμα και ανέφερε ότι «όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανέβουν στην ιεραρχία, αυτό το αίσθημα τροφοδοτεί την ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση ευνοεί μόνο τις ελίτ. Οι ανισότητες είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις οικονομίες και τη Δημοκρατία. Με τις ανισότητες μπορούμε να οδηγηθούμε στην ύφεση».

«Σε προηγμένες οικονομίες υπάρχουν εποχές όπου ακούγονται φωνές κατά της τεχνολογίας. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί. Κάποιοι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους. Το είδαμε και με το Brexit. Όμως έχοντας κατά νου την τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο», δήλωσε και τόνισε:

Πάντα πρέπει να κοιτάζουμε προς το μέλλον. Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές, τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης απαιτεί κάποιες διορθώσεις. Ο αρνητικός αντίκτυπος και οι συνέπειες θα αφορούν ολοένα και λιγότερους. Γνωρίζουμε το μονοπάτι για ανοικτές κοινωνίες, χωρίς αποκλεισμούς, το θέμα είναι αν έχουμε την πολιτική βούληση. 

Όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, μπορούμε να τους δώσουμε την απαραίτητη εκπαίδευση με λιγότερους πόρους, να ενδυναμώσουμε επιχειρηματικότητα, να ενδυναμώσουμε ένα κοινωνικό πακέτο ώστε το διχτυ ασφαλείας να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους και να μπορούν όλοι να ξαναβρούν θέσεις εργασίας, να κινηθούμε στην έρευνα κ ανάπτυξη, να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας» και υπογράμμισε πως «ακόμη κι αν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματα στις δικές τους ζωές». 

«Άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνήσεις τους. Εμείς οφείλουμε να έχουμε πιο ανοικτή, πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Εδώ στην Ευρώπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντικά στοιχεία. Η ΕΕ είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα Ευρώπη», δήλωσε και πρόσθεσε:

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ακούγεται η φωνή όλων; Πώς μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους; Ως πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβα πρωτοβουλίες για λογοδοσία και διαφάνεια. Λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. οι κυβερνήσεις συνεργάζονται και εμείς αρχίσαμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις είναι για να ικανοποιούν τους πολίτες -όχι αντιστρόφως. 

«Πολλές φορές άνθρωποι είναι πιο κυνικοί, γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι’ αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με τη φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς, κερδίζεται από κάθε γενιά. Η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικά ιδεώδη αποτελεί αταλάντευτη αξία. Φυσικά η δικαιοσύνη είναι το κλειδί», σημείωσε ακόμη.


σχετικα αρθρα