Ήλθε, είδε και απήλθε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και η επίσκεψή του εκτός από ελπίδα για τους Έλληνες και προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους ήταν πλούσια σε παραλειπόμενα, αλλά και γεγονότα για τα οποία η ελληνική κοινή γνώμη θα συζητά για ημέρες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε, κατά κύριο λόγο τις εντυπώσεις, αφήνοντας σε όσους τον γνώρισαν τόσο από κοντά, αλλά και σε όσους τον παρακολούθησαν στην τηλεόραση μια αίσθηση ανθρωπιστή πολιτικού.

Δεν ήταν όμως λίγα όλα αυτά που ''σημάδεψαν'' τις 30 ώρες που παρέμεινε στην Αθήνα, στην διάρκειά των οποίων πρόλαβε να έχει πολιτικές συναντήσεις, δείπνο στο προεδρικό Μέγαρο, ξεναγήσεις στην Ακρόπολη και το Μουσείο, αλλά και ομιλία στο Ιδρυμα Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. 

Και το πλούσιο παρασκήνιο ξεκίνησε, ήδη, από την προσγείωση του αεροσκάφους του, από το πρώτο λεπτό που πάτησε το πόδι του επί ελληνικού εδάφους.

Η πρώτη αξιοσημείωτη ανάμνηση από την επίσκεψη έχει χρώμα κόκκινο και αφορά το χαλί που τοποθετείται σε επίσημες περιστάσεις. Το αεροσκάφος του Αμερικανού Προέδρου σταμάτησε λίγα μέτρα μετά την θέση που είχε προβλεφθεί, αλλά και αρκετά μέτρα πιο πίσω, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να τρέχουν την τελευταία στιγμή να κολλήσουν πρόσθετα κομμάτια του χαλιού. Τελικά η εικόνα του χαλιού ήταν απογοητευτική αφού δεν ήταν στην ίδια ευθεία με την σκάλα.

Η στιχομυθία με τον Παυλόπουλο για το Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο αργότερα και ενώ είχε συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε εποχή με την ερώτησή του στον έλληνα ομολογό του σχετικά με το αν... μένει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συνηθισμένος, προφανώς από την δική του εμπειρία, καθώς εκείνος και η οικογένειά του διαμένουν στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ρώτησε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''Εδώ μένετε;'' για να πάρει την απάντηση του Παυλόπουλου ότι μένει στο... σπίτι του. 

Ο ενικός με τον Αλέξη Τσίπρα

Εντύπωση έκανε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στον Αμερικανό πρόεδρο μιλώντας του στον ενικό κατά τον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα, τόνισε «Είναι για εμάς μεγάλη τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του μηνύματα στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πιο... συγκρατημένος, αποκαλώντας τον κ. Τσίπρα «κύριο».

Οι έλληνικές λέξεις

Ούτε μία ούτε δύο ήταν οι ελληνικές λέξεις που εκστόμισε κατά την διάρκεια των 30 ωρών του στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Και τι δεν είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, δείχνοντας πως έχει κάνει... ταχύρρυθμα μαθήματα των βασικών Ελληνικών.

«Καλησπέρα», «στην υγειά σας», «φιλοξενία», ακόμα και... «σπανακόπιτα» και «ούζο» ήταν μόνο λίγα απ' όσα ακούστηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Ο διαβασμένος Ομπάμα: Η αρχαιότητα και το 1821 

Κάτι παραπάνω από διαβασμένος μάλλον ήταν ο Ομπάμα για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε σε πολλά σημεία των ομιλιών του.

Καταρχάς αναφέρθηκε στο ρεκόρ που κρατούσε η Ελλάδα από την αρχαιότητα μέσω του Λεωνίδα του Ρόδιου ο οποίος είχε κερδίσει 12 ολυμπιακά μετάλλια και καταρρίφθηκε μόλις στην τελευταία διοργάνωση της Βραζιλίας από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς, ενώ στο δείπνο του στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε με έναν θερμό έπαινο για την ελληνική φιλοξενία, παραπέμποντας, μάλιστα, σε μια αποστροφή από τον Επιτάφιο του Περικλή.

Είπε, συγκεκριμένα, πως «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς».

Στην συνέχεια, ο κ. Ομπάμα μεταφέρθηκε στη νεότερη εποχή και παρέπεμψε σε επιστολή που Ελληνας πατριώτης έγραψε το 1821 προς την αμερικανική κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια.

Οπως είπε ο κ. Ομπάμα, ο Ελληνας πατριώτης έγραψε: «“Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας”.

Σε άλλη, δε, ομιλία του, χρησιμοποίησε και στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το ''Άξιον εστί''. 

Το απαράμιλλο στυλ και η... κολλημένη γραβάτα

Ήταν πολλοί εκείνοι που μίλησαν για το πολύ γοητευτικό παράστημα του προέδρου Ομπάμα και την αθλητική του κατατομή. Ωστόσο, αυτό που αποτύπωσε ο φακός ήταν το... κόλλημα του Αμερικανού προέδρου με μια ασημί γραβάτα, την οποία φόρεσε τόσο στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τόσο στο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την γραβάτα αυτή άλλαξε σήμερα με μια με μαυροασημί με ρίγες.. 

Εκτός από τα κοστούμια και τις γραβάτες, όμως, στην επίσκεψη στην Ακρόπολη είδαμε και την άλλη πλευρά του προέδρου, την πιο κάζουαλ. Φορώντας μπουφάν, πουκάμισο και παντελόνι ανέβηκε στον ιερό βράχο για μισή ώρα, απολαμβάνοντας την ημέρα, σε σχετική απόσταση από τους ακροβολισμένους πράκτορες. 

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Πότε ίσως η Αθήνα δεν έχει ζήσει τόσα πολλά μέτρα ασφαλείας που έφεραν με την σειρά τους απαγορεύσεις αλλά και ρυθμίσεις κυκλοφορίας για τόσες πολλές ώρες. Οι Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν, ενώ οι τηλεθεατές δεν σταματούσαν να μετρούν τα δεκάδες αυτοκίνητα που συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Οι αστυνομικοί που ήταν μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο τον συνόδευσαν ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί ο Ιερός Βράχος ''γέμισε'' από μαυροφορεμένους πράκτορες, που ήταν κοντά αλλά και ταυτόχρονα μακριά από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ όσοι έδωσαν το παρών σήμερα στην ομιλία στο Ίδρυμα Νιάρχος, ούτε στην... τουαλέτα δεν πήγαν μόνοι τους. 

Ο θαυμασμός για την Ακρόπολη

Εκστασιασμένος φάνηκε από την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας την αρχαιολόγο που τον συνόδευε για μια ''αξέχαστη εμπειρία''. Με αυτή την επίσκεψη, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ''έκανε ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα''...