current views are: 10

16 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:25

Έμμεση απάντηση Σόιμπλε σε Ομπάμα: Εάν μειώσουμε το χρέος, οι έλληνες δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα έστελνε μήνυμα προς τους πιστωτές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλβγκανγκ Σόιμπλε, έκοβε… κάθε συζήτηση για ακόμη μία φορά.

Δημοσίευση 13:25’

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα έστελνε μήνυμα προς τους πιστωτές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλβγκανγκ Σόιμπλε, έκοβε… κάθε συζήτηση για ακόμη μία φορά.

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα έστελνε μήνυμα προς τους πιστωτές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκοβε… κάθε συζήτηση για ακόμη μία φορά.

«Όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.

«Η Αθήνα υπέγραψε ένα τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος, αλλά θέλει αναδιάρθρωση μακροπρόθεσμου χρέους για έξοδο από την κρίση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Μιλώντας χτες στην πόλη Πασάου, ο Σόιμπλε επέμεινε πως εάν γίνει η ελάφρυνση χρέους, αυτό θα σταθεί αφορμή για την Αθήνα ώστε να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε για ακόμη μία φορά έμμεση αναφορά στο Grexit, τονίζοντας πως για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ θα πρέπει να μετασχηματίσει την οικονομία και τη διοίκησή της:

Εάν η Ελλάδα θέλει σκληρό νόμισμα (σ.σ. ευρώ), θα πρέπει να μετασχηματίσει τη διοίκηση της και την οικονομία της ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. (…) Βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά αν πούμε στους έλληνες “θα συγχωρήσουμε τα χρέη σας”, αυτό θα ήταν κακή υπηρεσία, καθώς δεν θα κάνουν άλλες μεταρρυθμίσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Ομπάμα είναι το Βερολίνο, οι συνομιλίες του αμερικανού Προέδρου με τη γερμανική κυβέρνηση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον… 

Καγκελαρία: Υπάρχει η απόφαση του Eurogroup…

Αλλά το Βερολίνο απάντησε και άμεσα στις αναφορές Ομπάμα, δια του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλαδή πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα του χρέους.

«Λάβαμε υπόψη μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Επ’ αυτού, το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο για ένα χάρτη πορείας ο οποίος ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως, και για αργότερα, το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Αναφορικά με τη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα πως σκοπεύει να εκθέσει στο Βερολίνο την άποψη του ότι «η λιτότητα μόνη της δεν δημιουργεί ευημερία» ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι ανάλογη γνώμη έχει και η γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο πιστεύει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογισμοί και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτή ήταν πάντα η στάση μας» τόνισε σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «και σε αυτή τη βάση χαράζαμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».


σχετικα αρθρα