current views are: 10

16 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:04

Τζανακόπουλος: Βγαίνουμε από την απομόνωση – Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την επίσκεψη Ομπάμα

Ενημέρωση για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δημοσίευση 18:04’

Ενημέρωση για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ενημέρωση για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να απαντάει σε υψηλούς τόνους.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρόεδρος Ομπάμα «τόνισε σαφώς πως η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει ευημερία». Εδώ υπογράμμισε τις σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, τονίζοντας πως είναι σε θετικής κατεύθυνση. «Ως κυβέρνηση στεκόμαστε στην αναγνώριση των προσπαθειών για το προσφυγικό» είπε ακόμα, ενώ αναφερόμενος στη σημειολογική σημασία της επίσκεψης επεσήμανε πως είναι «παγκόσμιας σημασίας γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνεται από την κάλυψη του διεθνούς τύπου».

«Αποδεικνύεται πως έχουμε φύγει από την απομόνωση των μνημονιακών χρόνων και καθίσταται πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση» συνέχισε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς και τις συζητήσεις για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι θετικοί για την ελληνική κυβέρνηση. Mέχρι τις 5 Δεκέμβρη θα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε την αξιολόγηση και στη συνέχεια να μπούμε στην ποσοτική ανάλυση και να συζητήσουμε για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Απέφυγε ωστόσο να κάνει σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος [σ.σ. «κακή υπηρεσία για τους Έλληνες η μείωση χρέους»]. «Το χρονοδιάγραμμα για το χρέος πρέπει και μπορεί να τηρηθεί», αρκέστηκε να πει. 

Σχετικά με τις επενδύσεις και το τι συζητήθηκε στις επαφές του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «έγινε συζήτηση για επιχειρηματική συνεργασία κατά τις χθεσινές διμερείς επαφές. Ωστόσο συγκεκριμένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό δεν μπορούν να γίνουν». 

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά επιμένει στην καταστροφολογία και τον απόλυτο μηδενισμό. Η συγκεκριμένη πολιτική ρητορική δεν είναι υπονομευτική για την κυβέρνηση αλλά για την ίδια τη χώρα. Επιμένει να θέλει να προκαλέσει κλίμα αποσταθεροποίησης ζητώντας διαρκώς εκλογές.

Σημείωσε ότι ακόμη και ο Ομπάμα αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την καταστροφολογία Μητσοτάκη. «Την καταστροφή τη βλέπει μόνο ο κ. Μητσοτάκης και τμήμα της ηγεσίας της ΝΔ και είναι μια ρητορική εξαιρετικά υπονομευτική τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα», σημείωσε.

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την επίσκεψη

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία δια του εκπροσώπου Γιώργου Κουμουτσάκου τόνισε πως η κυβέρνηση « «πέρασε κάτω από τον πήχη, τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και σε επίπεδο εικόνας» και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό, δεν νομιμοποιείται να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, η οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

«Αυτό ισχύει και για την οικονομία και για το προσφυγικό. Ισχύει και για την υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, που – όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της βοήθειας άλλων, αλλά και ως επιβράβευση των δικών μας συνειδητών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».

«Άλλωστε, αυτό υποδεικνύουν όλοι στον κ. Τσίπρα. Ας μην προσποιείται, λοιπόν, πως δεν ακούει», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.


σχετικα αρθρα