Την αποτίμηση του στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η παρουσία του τέως Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, τονίζοντας τη φιλική διάθεση του στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού τον οποίο αποκάλεσε τέσσερις φορές «Αλέξη», αλλά και την στήριξη του στο θέμα του προσφυγικού.

Η παρέμβαση του για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.

«Ο Μπ. Ομπάμα αποκάλυψε ότι θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια ως πολίτης στην Ουάσιγκτον προκειμένου να μην αλλάξει σχολείο η μικρότερη κόρη του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολη. «Δεν είμαι μόνο Πρόεδρος των ΗΠΑ», φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο Μπαράκ Ομπάμα, εννοώντας ότι έχει στο κεφάλι του αρκετά προβλήματα που δεν αφορούν, κατ' ανάγκη, τους πολίτες των ΗΠΑ.»

Όπως αποκαλύπτει η ίδια κυβερνητική πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αρκετές αναφορές στην οικογένειά του και δεν παρέλειπε να τονίσει την σημασία που έπαιξε η σύζυγος του Μισέλ στα δύσκολα αυτά 8 χρόνια της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ακόμη ένα σημείο ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε γνώστης του βιογραφικού του Αλέξη Τσίπρα και τον ρώτησε πως και ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια με την πολιτική και πόσο άλλαξε η ζωή του από τη μέρα που έγινε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την οικογένειά του και τους δύο του γιούς.

Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με την οικογένεια του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Ακολούθησε μάλιστα ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών για το ποια μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, για τα οποία κανείς από τους δύο ηγέτες δεν αποκάλυψε.

Στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση ενώ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.

Ο Πρωθυπουργός είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι ήταν και ιστορική και πολύ σημαντική η ομιλία του και τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους.

Η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που τις ταιριάζει

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου μιλώντας σε αυστηρό τόνο, αφήνει αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που τις ταιριάζει. «Αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο, περιορίζεται στο να ζητά συνεχώς εκλογές, ενώ σήμερα προσπαθεί να μειώσει την αξία της επίσκεψης Ομπάμα.»

Μεταξύ άλλων δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη γραμμή Σαμαρά/Βενιζέλου και ρίχνει τα «βέλη» του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγορεί ότι  σπεύδει να μιλήσει απαξιωτικά για τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για το χρέος. «Και οι Δημοκρατικοί να κέρδιζαν στις εκλογές ο Ομπάμα δεν πρόκειται να ρυθμίσει και να λύσει το χρέος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στελέχους της ΝΔ. Πιθανόν, στη ΝΔ να θεωρούν τον αμερικανό Πρόεδρο σε ρόλο… μπακαλόγατου που βγάζει το τεφτέρι του και σβήνει χρέη ή αλλιώς, τον θεωρούν ψεύτη. Εκεί στα γραφεία στην Πειραιώς να γνωρίζουν ότι και μόνο η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ σε μια χώρα είναι πολιτική πράξη.