Την στήριξη του στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού ζητήματος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, ενημερώθηκε από τον κ. Αναστασιάδη αναφορικά με την εξέλιξη του κυπριακού και τα όσα συζητήθηκα επι του ζητήματος στην Ελβετία.

«Στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μία λύση στην κατεύθυνση της μίας κυριαρχίας, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και κατάργηση του αναχρονιστικού πολιτεύματος. Αποτελεί πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη. Όπως τόνισα και χθες, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα, που ξεκίνησε από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σχολίασε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια και θα καταβάλει κάθε στήριξη , ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες του κυπριακού λαού. «Δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων, τόσο των ελληνοκυπρίων, όσο και των τουρκοκυπρίων.»

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε μονομερές πλαίσιο, με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και αποφασιστικότητα «Ο στόχος δεν είναι άλλος από μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».

Αναστασιάδης: «Μία βιώσιμη και λειτουργική λύση θα είναι προς όφελος όλων»

Aπό την μεριά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι μία βιώσιμη και λειτουργική λύση θα είναι προς όφελος όλων «Είχαμε μία δημιουργική συζήτηση. Μας απασχόλησαν το εδαφικό και οι προοπτικές, με στόχο να ανοίξουν τα επόμενα θέματα και να ξεπεραστούν οι διαφορές.»

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην στήριξη της Ελλάδας αλλά και στο γεγονός ότι δεν μπορεί σε ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. «Με τη στήριξη της Ελλάδας, θα προωθήσουμε τη λύση που δεν είναι άλλη, από τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, με τη διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.»

Από την ομιλία του κ. Αναστασιάδη δεν έλειψε και η αναφορά της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα «Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει κατανόηση και διάθεση, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ήταν μία δημόσια εκδήλωση πραγματικής συμπαράστασης από τις επαφές που είχατε με τον Μπαράκ Ομπάμα