Επιστροφή στην πραγματικότητα από σήμερα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, μετά το πολιτικό «διάλειμμα» που προσέφερε η παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα. Στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν τη βαρύτητα της παρέμβασης του αμερικανού Προέδρου, έστω κι αν αυτός βρίσκεται στα τελευταία μέτρα της προεδρικής διαδρομής, πριν δώσει τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Γι αυτό, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει στον κ. Ομπάμα, και να το υπογραμμίσει στη συνέχεια και σε δήλωσή του, τις ευχαριστίες της ελληνικής πλευράς για την στάση του, τα τελευταία χρόνια, εις ότι αφορά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι από μηχανής θεός. Η φράση δεν εμπεριέχει την οποιαδήποτε μομφή για τον αμερικανό Πρόεδρο αλλά έχει ως μόνον στόχο να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Και αυτή, για τη Ν.Δ., δεν είναι άλλη από την ανάγκη να ενεργοποιηθεί η ίδια η ελληνική πολιτική ηγεσία, ώστε η χώρα να βρεθεί στο ξέφωτο. «Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η στήριξη των φίλων μας, όπως είναι ο Πρόεδρος Obama, αλλά από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα και στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον κ. Ομπάμα, πριν ο τελευταίος εκφωνήσει μία ιστορική ομιλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ειδικά η τελευταία πρόταση του κ. Μητσοτάκη («αυτό αφορά ιδιαίτερα και στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο») έχει, εμφανώς, ως αποδέκτες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ. θα πρέπει να κινηθούν αποτελεσματικά προς αρωγή της Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύει βέλη προς τους εταίρους της χώρας για τους χειρισμούς τους. Αντίστοιχες ενστάσεις έχει διατυπώσει, κατά το παρελθόν, συνολικά για τη στάση της Ευρώπης ήδη από το 2012, επί Σαμαρά, σχετικά με το χρέος, για τη συμπεριφορά των εταίρων στο ζήτημα του προσφυγικού και, κυρίως, για την επιλογή των δανειστών να αποδεχθούν το φορομπηχτικό μίγμα πολιτικής του κ. Τσίπρα, αντί να επιμείνουν στην ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και της περιστολής των δαπανών στο Δημόσιο. Ανάλογη υπήρξε και η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, όπου και εκεί ανέφερε την ανάγκη ρύθμισης του χρέους, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η λιτότητα παρατράβηξε.

Βερολίνο και τρόικα

Στη Ν.Δ. παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και, προφανώς, το δεύτερο γύρο των ευρωπαϊκών επαφών Ομπάμα, αυτή τη φορά στο Βερολίνο. Αν και αυξάνεται ο αριθμός των γαλάζιων που πιθανολογούν ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, δηλαδή μία πρώτη – μικρή – ρύθμιση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QΕ της ΕΚΤ, οι αμφιβολίες για την ικανότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας αυτό το ζήτημα παραμένει. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι της όποιας ρύθμισης για το χρέους θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σπό την τρόικα , κάτι που για αρκετά στελέχη στο περιβάλλον Μητσοτάκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η κυβέρνηση.