current views are: 6

17 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:15

Ο Ομπάμα, ο Ντάισελμπλουμ και οι πρόωρες εκλογές

Χαμόγελα αισιοδοξίας (αλλά και ανακούφισης…) έβλεπε κανείς χθες στα πρόσωπα των υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 05:15’

Χαμόγελα αισιοδοξίας (αλλά και ανακούφισης…) έβλεπε κανείς χθες στα πρόσωπα των υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Χαμόγελα αισιοδοξίας (αλλά και ανακούφισης…) έβλεπε κανείς χθες στα πρόσωπα των υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έφυγε χωρίς παρατράγουδα, αφήνοντας μάλιστα μια πολιτική παρακαταθήκη διεθνούς απήχησης, η οποία όποτε θα ανασύρεται στο μέλλον, θα είναι συνδεδεμένη με την πόλη της Αθήνας. Και την ίδια στιγμή, στο θέμα που απασχολεί τη χώρα μας, απένειμε τα εύσημα στον πρωθυπουργό για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υποσχόμενος πιο ουσιαστική στήριξη έναντι του Βερολίνου και του Δ.Ν.Τ.

Τα αποτελέσματα  της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προτάξει, ξανά, το χαρτί, ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι συνομιλητής των μεγάλων ηγετών διεθνώς. Ότι, χάρη στην κυβέρνηση αυτή, η χώρα έσπασε τη διεθνή απομόνωση -όπως, με έμφαση, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το briefing- στην οποία είχε περιέλθει (η χώρα), όντας «παρίας» (κατά την κυβερνητική διατύπωση) τα έτη από το 2010 και μετά.

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς θα αφήσουν… αποτύπωμα στην οικονομία και δη στην καθημερινότητα;, θα αναρωτηθούν πολλοί. Εκτός του ότι η έξοδος από τη διεθνή απομόνωση αποτελεί σήμα για επενδύσεις, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για αλλαγή συσχετισμών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις.

Μπορεί ο Μπ. Ομπάμα να μην… συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, όμως ο εν ενεργεία Πρόεδρος των Η.Π.Α. επηρεάζει με τον τρόπο του, είναι η απάντηση της κυβέρνησης (και ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ). Και άλλωστε, όπως υπογράμμιζε κυβερνητική πηγή, δεν είναι μόνο ο Μπ. Ομπάμα…

Για παράδειγμα, με δυσκολία μπορούσαν να πιστέψουν χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι τα λόγια που είχαν μπροστά τους από σχετική ανταπόκριση του Reuters από το Λονδίνο, ήταν του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας για εποικοδομητικές, παρά ποτέ, σχέσεις Ελλάδας και θεσμών, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του χρέους: «Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος».

Όμως, ο Ολλανδός πολιτικός προχώρησε, στην ίδια δήλωση, και σε ένα πολιτικό σχόλιο για την κυβέρνηση Τσίπρα: «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», αναγνώρισε τέλος.

Δήλωση που προκαλεί αυτομάτως κάποια ερωτήματα, όπως: Αν ο Γ. Ντάισελμπλουμ λέει τα παραπάνω, τι σκέπτονται Ανγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε; Αλλά και κάτι ακόμη: Αν, κατά την κρίση του Γ. Ντάισελμπουμ (με ό,τι ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει), η κυβέρνηση Τσίπρα εργάζεται «πολύ πιο εποικοδομητικά» από τις προηγούμενες, υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι εκδήλωση πολιτικής υποστήριξης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό; Ότι είναι σήμα για πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και άρα, εκλογές το αργότερο δυνατό; Και πώς εκλαμβάνει το σήμα αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ερωτήματα που μάλλον θα βρουν την απάντησή τους σύντομα…


σχετικα αρθρα