Μπορεί τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είχε πάθει περίπου… αφωνία όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, μιας και οι παρεμβάσεις του ήταν μετρημένες στα δάχτυλα, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επανήλθε δριμύτερος. Σε τρία διαδοχικά «χτυπήματα», όχι μόνο επανέλαβε τις σκληρές θέσεις του για το ελληνικό χρέος, αλλά έβαλε στο στόχαστρο μία σειρά από ζητήματα τα οποία άπτονται (ή για την ακρίβεια βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα) της δεύτερης αξιολόγησης.

Την αρχή έκανε ο Σόιμπλε την περασμένη Τρίτη, στην πόλη Πασάου. Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα έστελνε μήνυμα προς τους πιστωτές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε, έκοβε… κάθε συζήτηση για ακόμη μία φορά. «Όποιος λέει "θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας" προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.

«Η Αθήνα υπέγραψε ένα τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης 86 δισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος, αλλά θέλει αναδιάρθρωση μακροπρόθεσμου χρέους για έξοδο από την κρίση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο Σόιμπλε επέμεινε πως εάν γίνει η ελάφρυνση χρέους, αυτό θα σταθεί αφορμή για την Αθήνα ώστε να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε για ακόμη μία φορά έμμεση αναφορά στο Grexit, τονίζοντας πως για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ θα πρέπει να μετασχηματίσει την οικονομία και τη διοίκησή της:

Εάν η Ελλάδα θέλει σκληρό νόμισμα (σ.σ. ευρώ), θα πρέπει να μετασχηματίσει τη διοίκηση της και την οικονομία της ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. (…) Βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά αν πούμε στους έλληνες “θα συγχωρήσουμε τα χρέη σας”, αυτό θα ήταν κακή υπηρεσία, καθώς δεν θα κάνουν άλλες μεταρρυθμίσεις.

Δύο ημέρες μετά, και ενώ ο Ομπάμα έφτανε στο Βερολίνο για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ από τη Βιέννη συνέχιζε τις επιθέσεις, απαντώντας ευθέως στις παραινέσεις του απερχόμενου πλανητάρχη:

Με όλο το σεβασμό, όποιος μιλά τώρα για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας δεν υποστηρίζει όσους θέλουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει.

Το τρίτο κατά σειρά (και πιο σκληρό χτύπημα) ήρθε χτες, από τη Φρανκφούρτη. Ο Σόιμπλε άνοιξε τη «βεντάλια» και αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης, δίχως να περιοριστεί στο θέμα του χρέους: Εργασιακά, δημόσιοι υπάλληλοι, επιδόματα, ασφαλιστικό. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως μετά από 8 χρόνια λιτότητας, οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους και ότι το κράτος πληρώνει περισσότερα από τη Γερμανία σε συντάξεις:

Αυτό που δεν συμβαίνει είναι ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκησή της, στο εργασιακό νόμο, στις αγορές, σε όλα αυτά δηλαδή που προωθούν την ανάπτυξη, στα οποία έχει δεσμευτεί και είναι προς το συμφέρον της να κάνει.

Επιθετικός εμφανίστηκε, κατά την πάγια θέση του, και για το ζήτημα του χρέους.«Το γεγονός ότι οι Έλληνες πληρώνουν επιτόκια για το χρέος τους μικρότερα από αυτά της Γερμανίας, συμβαίνει λόγω του ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας εγγυούνται περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους. Η Bundestag επίσης έχει συμφωνήσει σε αυτή τη βοήθεια, αλλά μόνο υπό έναν όρο: Πρέπει η Ελλάδα να μπορεί να τα καταφέρει μόνη της».

Επανέλαβε επίσης, ότι τα περί ελάφρυνσης χρέους, θα ήταν κακή υπηρεσία προς την Αθήνα, απαντώντας άμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Τότε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν θα κάνει άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε, και αυτό θα είναι κακή υπηρεσία(προς τους πολίτες)», υποστήριξε.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε δεν στάθηκε μόνο σε αυτά, κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ πως οι Έλληνες ζουν πάνω… από τις δυνατότητές τους. «Οι κοινωνικές παροχές της χώρας, δεν μπορούν να παρασχεθούν από τις δυνατότητες της στο άμεσο μέλλον. Δίνουν πολύ υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές στους πολίτες σε σχέση με τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.