Η κατάργηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του σχήματος Συντονιστών- Τομεαρχών που χαρακτήριζε μέχρι σήμερα την αντιπολιτευτική δομή της ΝΔ και η αντικατάστασή του από τη γαλάζια σκιώδη κυβέρνηση, έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, τριπλό στόχο.

Ο πρώτος αφορά τη βελτίωση των αντιπολιτευτικών αποτελεσμάτων της ΝΔ, με τον καθορισμό συγκεκριμένου πεδίου δράσης για κάθε βουλευτή που ορίστηκε σε κάποιον από τους νέους τομείς και θα έχει πλέον απέναντί του τον αντίστοιχο υπουργό ή υφυπουργό.

Με τον τρόπο αυτό οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι γαλάζιοι τομεάρχες θα είναι συγκεκριμένες για τον καθένα, καθώς θα αντιμετωπίζουν πρόσωπο με πρόσωπο τα κυβερνητικά στελέχη, εξέλιξη που κάνει εφικτό και το δεύτερο στόχο του κ. Μητσοτάκη: να αξιολογεί άνετα τα στελέχη του και να ελέγχει την απόδοσή τους στο πόστο που τους έχει ανατεθεί. Άλλωστε όπως ξεκαθαρίστηκε στους 43 από τους 75 βουλευτές που ανέλαβαν κάποιον τομέα σε καμία περίπτωση το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει τις μελλοντικές αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ, ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ούτε ως προς τα πρόσωπα. 

Μάλιστα όλα τα γαλάζια στελέχη, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεργάζονται σε σταθερή βάση με τον επικεφαλής του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη και Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του, Μιχάλη Μπεκίρη.

Είναι σαφές επίσης ότι με το νέο σχήμα η αντιπολιτευτική πίεση θα αυξηθεί κατακόρυφα απέναντι στην κυβέρνηση, ωστόσο η σύνθεσή του αποτελεί και μια άσκηση εσωκομματικής ισορροπίας για τον πρόεδρο της ΝΔ, κάτι που αποτελεί και τον τρίτο στόχο που ήθελε να πετύχει με τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό.

Όπως σημείωναν στο Newpost.gr, από το επιτελείο του, ο κ. Μητσοτάκης δεν υπολόγιζε καταρχήν ποιος από αυτούς που όρισε στη σκιώδη κυβέρνηση είχε στηρίξει ποιον, στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ. Επίσης ο μεγάλος αριθμός του νέου σχήματος περιορίζει στο ελάχιστο την όποια «γκρίνια», ενώ επέτρεψε στον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει πολύ σοβαρές ευκαιρίες σε νέες επιλογές, όπως είναι η Νίκη Κεραμέως και ο Βασίλης Οικονόμου.

Τα δύο αυτά στελέχη που είχαν εκλεγεί ως βουλευτές Επικρατείας επί Σαμαρά, τοποθετήθηκαν σε δύο κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, της Παιδείας και της Υγείας, αντίστοιχα, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος. Ενδιαφέρον έχει και το προφίλ τους, καθώς η κα Κεραμέως θεωρείται ότι δεν περιορίζεται στα στενά κομματικά όρια, ενώ ο κ. Οικονόμου προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Ένας ακόμη τομέας που αναβαθμίζεται με τον γαλάζιο ανασχηματισμό είναι αυτός του Πολιτισμού με την τοποθέτηση της έμπειρης Όλγας Κεφαλογιάννη.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και στους νέους σε ηλικία βουλευτές, όπως ο Χρίστος Δήμας που παρέμεινε αμετακίνητος στο οικονομικό επιτελείο απέναντι στον Αλέξανδρο Χαρίτση, ο Κώστας Κατσαφάδος που τοποθετήθηκε στο Περιβάλλοντος και ο Κώστας Καραγκούνης στο Δικαιοσύνης. Ρόλος δόθηκε και σε δεκάδες άλλους βουλευτές, όπως στον Γιώργο Γεωργαντά, στη Μαρία Αντωνίου, στον Γιάννη Ανδριανό, στο Χρήστο Κέλλα, στο Σταύρο Καλαφάτη, στο Σίμο Κεδίκογλου, στην Άννα Καραμανλή, στην Κατερίνα Παπακώστα και στον Χρήστο Μπουκώρο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει να συνεχιστεί και η κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος με την επίβλεψη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ με σταθερό βηματισμό λειτουργεί και ο κομματικός μηχανισμός, τον οποίο…ρυθμίζει ο μηχανικός Λευτέρης Αυγενάκης. Αυτό το τριήμερο, οι δράσεις των στελεχών και των δομών της οδού Πειραιώς, θα μεταφερθούν στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου θα γίνουν ανοικτές συζητήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν και οι δράσεις που είχαν προγραμματίσει οι τομείς του κόμματος με το προηγούμενο σχήμα και στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί ημερίδα με κύριο θέμα την κοινωνική πρόνοια που είχε οργανώσει ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο ΕΒΕΑ. Στην εκδήλωση αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπό τον μέχρι πρόσφατα τομεάρχη Εργασίας Βασίλη Οικονόμου θα υπάρξει και συζήτηση   με κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.