Δεκαπέντε μέρες ...φωτιά έχουν μπροστά τους κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με δύο βασικά ζητούμενα: την εκπλήρωση όλων των στόχων που θα έχουν συναποφασιστεί με τους θεσμούς,  χωρίς απώλειες την ίδια στιγμή.

Αν δεν υπάρξουν προσκόμματα της τελευταίας στιγμής στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, τότε το κυβερνητικό σχέδιο μάχης έχει ως εξής: από τις 28 Νοεμβρίου, όποτε θα διαπιστωθεί το staff level agreement,  η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει μπροστά της μία εβδομάδα περίπου, ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για την ψήφιση όλων των προαπαιτουμένων.

Σε... συσκευασία δύο νομοσχεδίων –σκούπα, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Βέβαια, ο Δεκέμβριος έχει, παραδοσιακά, για τους βουλευτές και μία ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία: αυτήν για τον προϋπολογισμό, που επίσης βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο του κουαρτέτου.

Η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου για γρήγορο, με αποφασιστικότητα, κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σαφής. Από την άλλη όμως, προσέχει και τα ...νώτα του. Γι’ αυτό και θα συνεδριάσει, αύριο, Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την (επανα)σύσφιξη των σχέσεων κυβέρνησης και βουλευτών. Το δίλημμα που κάθε ένας βουλευτής της πλειοψηφίας έχει να αντιμετωπίσει, είναι πολύ πολύ συγκεκριμένο: ή ψηφίζουμε όλοι μαζί τα μέτρα και πάμε σε ελάφρυνση του χρέους, ποσοτική χαλάρωση κ.ο.κ., ή έχουμε διαρροές και χάνουμε ό,τι κερδίσαμε.

Αντίστοιχα διλήμματα πάντως θέτει το Μέγαρο Μαξίμου και προς τους πολίτες, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (σημειωτέον προς την αποχή, το ‘δεν ξέρω’ κ.α., και όχι προς άλλα κόμματα ως επί το πλείστον).

Έχουν ενδιαφέρον, έτσι, τα μηνύματα που στέλνει σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω της «Αυγής»: ότι κατά βάση συγκρούονται δύο πολιτικά σχέδια. 

Το ένα, αυτό του νεοφιλελευθερισμού, όπως εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που επιδιώκει ρύθμιση του χρέους με αντάλλαγμα όμως, όπως υποστηρίζει, την οριζόντια περικοπή των συντάξεων, το πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη μείωση της φορολογίας του Κεφαλαίου και τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. 

Και στο αντίποδα, το άλλο πολιτικό σχέδιο που πρεσβεύει την ανάπτυξη, με αναδιανομή όμως υπέρ των δυνάμεων της εργασίας.

Με δυο λόγια, ή Δεξιά ή Αριστερά, λέει πολύ απλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γι’ αυτό και ζητά, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, να στηρίξει ο «αριστερός κόσμος» το σχέδιο της κυβέρνησης, πολλώ μάλλον που, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για άλλο πολιτικό σχέδιο υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Ξεκάθαρο, λοιπόν, το μήνυμα προς τους πολίτες. Κάπου εδώ όμως, υπεισέρχεται και ένα δεύτερο ερώτημα: η Κεντροαριστερά, ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παίρνει θέση στο κεντρικό πολιτικό δίλημμα; Ερωτήματα που θα τα δούμε να τίθενται εντονότερα στο εξής...