Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου και του κουαρτέτου των δανειστών.

Με βάση και τη χθεσινή διαπραγμάτευση έχουν γίνει μικρά βήματα στο θέμα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ωστόσο το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι οι Ομαδικές Απολύσεις, όπου το ΔΝΤ επιμένει σε αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα, στο 10%.

Την θέση αυτή αρνείται κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά, ενώ και οι ευρωπαίοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται την απαίτηση των εκπροσώπων του Ταμείου.

Ενα πιθανό σενάριο το οποίο μπορεί να φέρει τις δυο πλευρές πιο κοντά προβλέπει; αφαίρεση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας και μεταβίβασή της σε άλλη Αρχή, «κοινωνικό πλάνο» που θα στηρίζει όσους μένουν χωρίς δουλειά και διατήρηση του ορίου στο 5%.

Σήμερα το όριο είναι στο 5% και μέχρι 30 απασχολούμενους για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει ως και 10% των εργαζομένων, σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 - 300 εργαζομένους. 

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του.

Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.