Την παραδοχή ότι οι κάτοικοι της Χίου να συνηθίσουν την συμβίωση με τους μετανάστες διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, την ώρα που τα ''σενάρια'' για μόνη εναλλακτική αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι η... απομόνωση των προσφύγων σε ένα νησί.  

Ο κ.Μπαλάφας είπε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αύριο η Χίος να αδειάσει και οι κάτοικοι πρέπει ν συνηθίσουν για ένα διάστημα να συμβιώνουν με έναν αριθμό μεταναστών που θα μείνει στο νησί.Η Σούδα πρέπει να κλείσει και θα κλείσει  καθώς  θα κατασκευαστεί τις επόμενες μέρες ένας καταυλισμός στο νησί όπου θα πάνε οι μετανάστες».

«Η Σούδα πρέπει να κλείσει. Πρέπει να αδειάσει από τους μετανάστες» τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.

Το ''εφιαλτικό σενάριο'' για την Ελλάδα

Ένας εκ των συμβούλων της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, αρχιτέκτονας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI)», ο Γκέραλντ Κνάους σε συνέντευξή του στο Spiegel δίνει το περίγραμμα ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο φαντάζει ζοφερό για τη χώρα μας και όχι μόνο:

Εάν αποτύχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ως μοναδική εναλλακτική, υπάρχει αυτή στιγμή η λύση Αυστραλίας: οι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κρατούνται σε ένα νησί, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Εάν η Ευρώπη το κάνει αυτό θα σήμαινε και το τέλος της Συνθήκης για τους πρόσφυγες, θα ήταν μια καταστροφή.

Στην Ελλάδα θα δινόταν ο ρόλος που παίζει το νησί του Ειρηνικού, Ναούρου (σ.σ. παλιότερα γνωστό και ως ..."Νησί της Χαράς") για την Αυστραλία. Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα στρατικοποιούνταν και μια ούτως ή άλλως εύθραυστη περιοχή θα αποσταθεροποιούνταν. Η αποτυχία της συμφωνίας (Ε.Ε.-Τουρκίας) θα έδινε μεγάλη ώθηση σε εξτρεμιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά τα κόμματα θα κέρδιζαν το 2017 τις εκλογές στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία.