Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην συνεδρία της ΜΕ.ΣΥ.Α. του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι ''τα υπουργικά τους συμβούλια έχουν λαϊκιστές, ψεκασμένους, γραφικούς'', ενώ πρόσθεσε ότι ''αν δεν υπήρχε το Ποτάμι θα έπρεπε να το εφεύρουμε

 «Η απογοήτευση του κόσμου για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ξεχειλίσει. Τα υπουργικά τους συμβούλια έχουν από όλα: λαϊκιστές, ψεκασμένους, σταλινικούς, γραφικούς, επικίνδυνους γραφικούς… Ποιοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες; Μένει να αποδειχθεί. Όμως αυτό που σίγουρα δεν διαθέτει αυτή η κυβέρνηση είναι διάθεση και σχέδιο για αλλαγές. Ήρθε ο Σταθάκης υπέγραψε για τον Χρυσό. Ήρθε ο Γαβρόγλου θα τα βρει με την ιεραρχία. Ήρθε η Αχτσιόγλου θα υπογράψει τα εργατικά. Είναι αυτό σχέδιο; Αρκούν τα μπαλώματα όταν είσαι μέσα σε μια καταιγίδα;», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης καταγγέλλοντας τα φαινόμενα λαϊκισμού που ενισχύονται με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ.
 
«Δεν ξαφνιάστηκα από την επιτυχία του Τραμπ -και στο Πολιτικό Συμβούλιο το είχαμε συζητήσει. Είναι ο λύκος που ταΐζαμε. Ψεκασμένες θεωρίες, μίσος, φόβος… όλα αυτά που διεγείρουν τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων. Ψέματα και αλαζονεία. Λαϊκισμός - δημαγωγία - εθνικισμός. Ένας δισεκατομμυριούχος που με τα εκατομμύρια του έστησε από νωρίς το παιγνίδι υπέρ του. Προσέξτε όμως: Η προοδευτική Αμερική δεν είχε το θάρρος και τη δύναμη να βάλει απέναντι στον Τραμπ ένα σύγχρονο πρόσωπο.Οι Δημοκρατικοί έδωσαν την αίσθηση ότι η παρέα Κλίντον είχε κληρονομικά δικαιώματα στην εξουσία», τόνισε και προχώρησε σε επικριτικό παραλληλισμό για τις φθαρμένες, όπως είπε, ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

''Να μας εξηγήσει η ΝΔ πως ζητά και εκλογές και κλείσιμο αξιολόγησης''
 
« Η Ν.Δ ζητά επιμόνως εκλογές και παράλληλα ζητάει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Το πώς μπορούν να συμβούν και τα δύο μαζί ταυτοχρόνως, θα πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσει. Εκτός αν τις εκλογές τις ζητάμε επειδή αρέσουν στις δημοσκοπήσεις και για την αξιολόγηση μιλάμε για να δέσουμε τους ευρωπαϊστές», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται η χώρα ένα κίνημα ανατροπής το οποίο δεν μπορεί να εκφράσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Με τα μυαλά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το ‘ελάτε εδώ και βλέπουμε’. Δεν είναι η λύση που θέλει η κοινωνία. Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα δείχνουν, ποιοι είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους και θέλουν όλους τους άλλους γαρνιτούρα στα σχέδια τους. Όμως εμείς που γεννήσαμε το καινούργιο. Δεν θα γίνουμε τσόντα του παλιού» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
 
Ο ίδιος, επίσης, μίλησε για την ανάγκη να μην δυναμιτιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αρχίσει - την άνοιξη του '17- η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στο φθηνότερο χρήμα, τόνισε και συμπλήρωσε:«Αυτή η ψύχραιμη στάση, χωρίς καιροσκοπισμούς και λαϊκισμούς, είναι που κάνει το Ποτάμι αναντικατάστατο στην πολιτική ζωή. Μπορεί το Κίνημά μας να κάνει λάθη, σε αυτή την αχαρτογράφητη πορεία όμως δεν έχει παρεκκλίνει ποτέ από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και την «ιδεολογία» της ανοιχτής κοινωνίας, που είναι και θα είναι πάντα σε σύγκρουση με τα κλειστά συστήματα που όλοι οι άλλοι (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) υπερασπίζονται».