current views are: 5

20 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:21

Ο μήνας των νομοσχεδίων στη Βουλή – Προαπαιτούμενα και προϋπολογισμός στο επίκεντρο

Έτοιμη για να μπει στην τελική στροφή του 2016 ολοκληρώνοντας ένα δύσβατο μονοπάτι, γεμάτο δύσκολες αποφάσεις και έντονες διακομματικές συγκρούσεις, είναι η Βουλή. 

Δημοσίευση 18:21’

Έτοιμη για να μπει στην τελική στροφή του 2016 ολοκληρώνοντας ένα δύσβατο μονοπάτι, γεμάτο δύσκολες αποφάσεις και έντονες διακομματικές συγκρούσεις, είναι η Βουλή. 

Έτοιμη για να μπει στην τελική στροφή του 2016 ολοκληρώνοντας ένα δύσβατο μονοπάτι, γεμάτο δύσκολες αποφάσεις και έντονες διακομματικές συγκρούσεις, είναι η Βουλή.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ως τα μέσα του Δεκέμβρη, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει «διευθετήσει» σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που θα θέσουν σε δοκιμασία τις κοινοβουλευτικές ομάδες και ενδεχομένως θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες.

Αρχικά μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να ρυθμιστούν οι νομοθετικές «εκκρεμότητες» της κυβέρνησης που δεν έχουν να κάνουν με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Νομοσχέδια δηλαδή όπως οι ενσωματώσεις κοινοτικών οδηγιών (αρμοδιότητας υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών), καθώς η εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο.

Εφόσον αυτά ολοκληρωθούν όμως, η Βουλή θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της προκειμένου να υποδεχθεί και να νομοθετήσει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης που θεωρείται- από κυβερνητική τουλάχιστον σκοπιά- αναγκαία συνθήκη για την διεκδίκηση της ελάφρυνσης του χρέους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο τα προαπαιτούμενα αυτά θα έρθουν στην Βουλή, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για τη διαμόρφωση ενός ή δύο πολυνομοσχέδιων που θα περιέχουν όλες τις παρεμβάσεις. Αυτά με τη σειρά τους θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οιοσδήποτε ως και τις 3 του Δεκέμβρη (πιθανότατα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος). Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε «ανάσα» στους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να πουν πολλές φορές «ναι σε όλα» τα μνημονιακά μέτρα. Την ίδια στιγμή όμως θα εξόπλιζε με διαπραγματευτικά όπλα και την κυβέρνηση για τη δύσκολη σύγκρουση του Eurogroup της 5ης του Δεκέμβρη.

Πάντως φαίνεται όμως να υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που μιλούν για περεταίρω καταμερισμό των προαπαιτούμενων και σταδιακή ψήφισή τους ως και τα τέλη του επόμενου μήνα. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως η Βουλή θα κινηθεί ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την διαπραγματευτική τακτική που αυτή θα ακολουθήσει έναντι των δανειστών.

Ο προϋπολογισμός και οι ΚΟ

Στους κοινοβουλευτικός σχεδιασμούς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ψήφιση του προϋπολογισμού που παρά την μειωμένη πολιτική του ισχύ, συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο γεγονός. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα αφιερωθεί στον «κρατικό κορβανά» με τα κόμματα να έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια ακόμα μάχη εντυπώσεων και ουσίας. Οι πληροφορίες λένε, ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα μπει στην αρμόδια επιτροπή (για τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις) και στη συνέχεια θα εισαχθεί (πιθανότατα στις 7 του μήνα) στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση σε πέντε συνεδριάσεις. Η δε διαδικασία ολοκληρώνεται στο τέλος ης πέμπτης συνεδρίασης με ονομαστική ψηφοφορία που έχει τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ΚΟ προετοιμάζονται αναλόγως: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί- μετά από καιρό- την Κοινοβουλευτική του Ομάδα προκειμένου να γίνει το μασάζ στους βουλευτές, να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις αλλά και να μπουν τα όρια κάτω από τα οποία θα γίνουν οι όποιες κινήσεις. Και αυτό γιατί στο εσωτερικό της πλειοψηφίας υπάρχουν πολλοί που λένε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρος ο δρόμος πάνω στον οποίο βαδίζει η κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ψήφος τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αξίζει να επισημανθεί πως στα μέσα του Δεκέμβρη θα κατατεθεί και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, όπου θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλιεας.

 


σχετικα αρθρα