Συλλυπητήρια έδωσε η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Εθνική παρακαταθήκη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη συνολική πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος» σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του και προσθέτει:

«Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωστή Στεφανόπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη μακρά δημόσια πορεία του υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό».

Κ.Καραμανλής: Υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια», σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Κώστας Καραμανλής, για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον Τόπο».

Κ. Σημίτης: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός ΠτΔ»

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για την εκδημία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο κ. Σημίτης, οι κυβερνήσεις του οποίου συνέπεσαν με τη δεκαετή θητεία του Κ. Στεφανόπουλου, πρόσθεσε: «παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό».

Τσίπρας: Υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου τονίζεται ότι ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του, καταλήγει. Ενώ με tweet, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:

Μητσοτάκης: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: 

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. 

Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος. 

Γεννηματά: «Τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια». 

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.  «Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του», συμπλήρωσε.

Θεοδωράκης: Περνά στην Ιστορία με το έργο του

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωση του είπε το «αντίο» στον Κωστή Στεφανόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε μέσω του Twitter ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περνά στην Ιστορία με το έργο του.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε το λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε. Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και την οικογένειά του». 

ΑΝΕΛ: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας»

Στην ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου.

 Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος. Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Ο Πάνος Καμμένος, έγραψε στα social media: 

Ένωση Κεντρώων: Ο Στεφανόπουλος ανήκει στη γενιά των τίμιων πολιτικών

«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του η Ένωση Κεντρώων.

Θεοχαρόπουλος: «Υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό συλλυπητήριο μήνυμα για τον πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα έγραψε:

Σπηλιωτόπουλος: Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές η εντιμότητα και η συνέπειά του

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την αποδημία  από τη ζωή στην Ιστορία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του οποίου η παιδεία, η εντιμότητα, η συνέπεια, η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και η προσήλωση στις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού, αποτελούν την πολιτική παρακαταθήκη προς μίμηση για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε:

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους στενούς συνεργάτες και σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος που τον τιμούν με την αγάπη και τον θαυμασμό τους. 

Νικολόπουλος: Μας έκανε περήφανους

Με μια φωτογραφία από τα παλιά «αποχαιρέτησε» ο Νίκος Νικολόπουλος τον Κωστή Στεφανόπουλο.