current views are: 10

21 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:46

Οι παρεμβάσεις του Κωστή Στεφανόπουλου – Η ομιλία στον Κλίντον, ο πόλεμος στο Ιράκ και το σκάνδαλο ντόπινγκ (Βίντεο)

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο πέμπτος μετά την μεταπολίτευση Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδείχθηκε και ο πλέον δημοφιλής πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Δημοσίευση 17:46’

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο πέμπτος μετά την μεταπολίτευση Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδείχθηκε και ο πλέον δημοφιλής πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο πέμπτος μετά την μεταπολίτευση Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδείχθηκε και ο πλέον δημοφιλής πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Από τον πρώτο καιρό κέρδισε τους πολίτες με την σεμνότητα, το ήθος, την ευγένεια, την ευθύτητα, την κομψότητα και την αισθητική που απέπνεε η παρουσία του, από την ομιλία του μέχρι την συμπεριφορά του.

Οι κυριότεροι σταθμοί της πορείας του

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1964. Μετά την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία όπου και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1974, ενώ συμμετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέση του υφυπουργού Εμπορίου. Από το 1977 έως και το 1981 ανέλαβε υπουργός Προεδρίας, ενώ ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Διεκδίκησε εκ νέου την ηγεσία του κόμματος το 1984, δίχως αποτέλεσμα, ενώ μετά τις εκλογές του 1985 ίδρυσε με ακόμη 9 βουλευτές της ΝΔ τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Εξελέγη βουλευτής της Α’ Αθήνας το 1989 και παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος μέχρι το 1994 όταν και η ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στις προεδρικές εκλογές του 1995, ο Κωστής Στεφανόπουλος προτάθηκε ως υποψήφιος από την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, μία πρόταση με την οποία συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητά του να συγκεντρώσει 181 ψήφους και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για δύο συνεχόμενες θητείες, όταν και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Στεφανόπουλος είχε βρεθεί στα εξής κυβερνητικά αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.

Η ιστορική ομιλία ενώπιον του Κλίντον

Ίσως η κορυφαία στιγμή της πολιτικής του καριέρας ήταν η ομιλία που εκφώνησε στις 19 Νοεμβρίου του 1999 ενώπιον του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ενώ η Αθήνα δοκιμαζόταν από διαδηλώσεις, στο προεδρικό Μέγαρο παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου της Ελλάδας και όπως ορίζει το πρωτόκολλο, έκατσαν κατά σειρά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο κ. Κλίντον και ο Κωστής Στεφανόπουλος.

Ιδιαίτερη σημειολογία έχει το γεγονός πως ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά σε ένα μείζον θέμα και εν έτει 2016, αυτό της Συνθήκης Της Λωζάννης. Με μία προφητική θα έλεγε κάποιος δόση ο τότε ΠτΔ, αναφερόμενος στα διεθνή δίκαια τόνισε πως «η διεθνής κοινότης γνωρίζει πολύ καλά τας διατάξεις του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Γνωρίζει το Δίκαιον της Θαλάσσης, γνωρίζει τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσεις της τις προκύπτουσες από τη Συνθήκη της Λωζάννης συμφώνως προς τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ιμβρο, Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών»

Βαρυσήμαντες παρεμβάσεις

Ιδιαίτερα δημοφιλής, ίσως ο δημοφιλέστερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη στιγμή που καθιερώθηκε το αξίωμα, εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα, λέγοντας όχι στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. «Ηταν ένας πόλεμος που δεν έγινε αποδεκτός από την Κοινότητα των Εθνών. Ένας πόλεμος που δεν είχε και δεν έχει δικαίωση αρχών, ένας πόλεμος δεν μπόρεσε να αποδείξει αυτό το οποίο εξήγγειλε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαρυσήμαντη ήταν η παρέμβασή του στην υπόθεση του μαθητή από την Αλβανία Οδυσσέα Τσενάι, ο οποίος ήταν σημαιοφόρος σε παρέλαση το 2000. «Ένα παιδί που μετέχει της ελληνικής παιδείας και αριστεύει, ασφαλώς γίνεται Έλληνας (υπό την ευρύτερη έννοια) και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία», είχε πει.

Αίσθηση είχε προκαλέσει και η δήλωσή του το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων όταν είδε το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο ντόπινγκ της Κατερίνας Θάνου και του Κώστα Κεντέρη: «Είναι μεγάλη ντροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η Ελλάδα. Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι στιγματίζουμε με τις πράξεις μας τη χώρα μας», είχε πει χωρίς να μασήσει τα λόγια του. Συγκλονιστική ήταν και η συμβουλή που έδωσε προς τους νέους αθλητές –έκανε και ο ίδιος ποδήλατο- όπου είχε υπογραμμίσει:

Φυλάξτε την ψυχή σας και το σώμα σας. Μην το εκθέτετε σε κινδύνους και πειρασμούς. Αν δεν το προστατέψετε εσείς οι ίδιοι αυτό το άνθος της νεότητάς σας, τί περιμένετε από τη νομοθεσία να κάμει; Από σας εξαρτάται.

Τελευταία του παρέμβαση στην πολιτική ζωή ήταν τον Δεκέμβριο του 2011, όταν στήριξε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, υπεραμυνόμενος  της ανάγκης εξάντλησης της τετραετίας και τη μη διενέργειας εκλογών, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 


σχετικα αρθρα