current views are: 4

21 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:01

Τελεσίγραφο Τσίπρα σε υπουργούς: Κλείστε τα όλα το επόμενο 15ημερο

«Κλείστε τα ανοικτά θέματα εντός του επόμενου 15ημέρου». Αυτό το τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση.

Δημοσίευση 18:01’

«Κλείστε τα ανοικτά θέματα εντός του επόμενου 15ημέρου». Αυτό το τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση.

«Κλείστε τα ανοικτά θέματα εντός του επόμενου 15ημέρου». Αυτό το τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή επιχειρεί «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές γι’ αυτό και την Τετάρτη θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να γνωστοποιήσει τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με τους θεσμούς, αλλά και να θέσει τα διλήμματα.

Αυτό που θέλει να επισημάνει ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ότι το βάρος των ψηφοφοριών με τα προαπαιτούμενα θα το σηκώσουν μόνοι τους, καθώς τόσο η αξιωματική όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση επιμένουν στην ανάγκη εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα εργασιακά.

Κυρίως στο αίτημα των θεσμών για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και στην άρνησή τους να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στα προ του 2012 επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί το σχέδιο αποφυγής του αδιεξόδου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η πρόβλεψη προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας και μεταβίβασής της σε άλλη Αρχή. Στον αντίποδα, χτίζει άμυνα με στόχο τη διατήρηση του σημερινού επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων ανά μήνα στο 5%.

Για τις συλλογικές συμβάσεις το  ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών εμφανίζεται θετικότερο σε πιθανές αλλαγές, κοντά στις ελληνικές θέσεις, όμως μεταθέτει την υλοποίησή τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το ΔΝΤ όμως κρατά σκληρή γραμμή απέναντι στην επιμονή της νέας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου περί επαναφοράς της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, αλλά και του ορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι δανειστές, με επικεφαλής το ΔΝΤ επιμένουν στην κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών. Ζητούν την επαναφορά του lockout στο ελληνικό δίκαιο και ανοίγουν θέμα απεργιών και ευελιξία στην απόλυση συνδικαλιστών.

Η κ. Αχτσιόγλου με όπλο της το πόρισμα του ILO παράλληλα με αυτό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προσπαθεί να επιτύχει την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο σύμβασης, έστω κι αν ο κατώτατος μισθός παραμείνει έως το τέλος του προγράμματος, ήτοι τουλάχιστον τα μέσα του 2018, στη δικαιοδοσία του κράτους.

Θα επιμείνει για μειώσεις στις συντάξεις το ΔΝΤ;

Το ασταθές περιβάλλον εντός του οποίου εξελίσσεται η διαπραγμάτευση επιδεινώνεται από τη στάση του ΔΝΤ, που ενδέχεται να δυσκολέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εφόσον επιμείνει στη γνωστή του θέση για μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μετά το 2018.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ απηύθυνε κάλεσμα στο ΔΝΤ να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες.

Κύκλοι του Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μείνουν «ανοικτά» τα εργασιακά και να επιχειρηθεί νέα προσέγγιση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μέσω της γνωστής διαδικασίας «ανταλλαγής emails» και τηλεδιασκέψεων στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


σχετικα αρθρα