Το παρών στη παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου «Το Νησί που φεύγει» έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη συστράτευσης όλων των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», οι οποίες στέκονται «απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής κοινωνίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να ακούσουμε τον βουβό πόνο της ελληνικής κοινωνίας, στους χώρους δουλειάς, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στα startups, μέσα από μια συμφωνία αλήθειας και έναν νέο πατριωτισμό - αντίπαλο δέος σε έναν αδίστακτο λαϊκισμό».

Επιπλέον έκανε λόγο για «άδειασμα» της κλεψύδρας  των ευκαιριών σε βάρος της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για κάτι διαφορετικό.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα «να υπερβούμε τις διαιρέσεις και να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας», καυτηριάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, οπότε και ήταν σαφής η βελτίωση όλων των δεικτών», ενώ έκανε λόγο για τυχοδιωκτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, που της στέρησαν μια διπλή ευκαιρία:μιας προνομοιακής μεταχείρισης από τους πιστωτές, καθώς και μιας σταθερής πορείας ανάπτυξης με όχημα τη βελτίωση του κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το 2015 η χώρα βρέθηκε μία ανάσα από τον ιστορικό της εκτροχιασμό, έξω από τους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ δήλωσε ότι «στεκόμαστε απέναντι στον λαϊκισμό, από όπου κι αν προέρχεται».

Είπε επίσης ότι «η ωρίμανση της κοινωνίας μόνο πρόσφατα επήλθε», εκτιμώντας ότι «ίσως μοναδικός τρόπος ήταν η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής που επέφερε».

«Οι βασικές παραδοχές του συγγραφέα με βρίσκουν σύμφωνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση, ενώ σημείωσε ότι «κι εμείς αλλάζουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η δήθεν κευνσιανή άποψη των παροχών θα βύθιζε τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση».